Estratègia contra el Càncer de les Illes Balears 2023-2028
S’engega un procés per implementar l’Estratègia de Càncer del Sistema Nacional de Salut i adaptar-la a les característiques i les necessitats específiques de les Illes Balears. El principal objectiu és millorar la coordinació entre els diversos serveis sanitaris involucrats, optimitzant recursos i adaptant-los a les necessitats de la població. Aquest procés s’enfoca a avançar en el maneig del càncer des del punt de vista de la salut i la malaltia.
El procés es basa en principis com la participació activa, la sensibilització sobre desigualtats socioeconòmiques i la promoció de l’equitat per reduir l’impacte de les desigualtats en les persones afectades de càncer. També es destaca la importància de protegir la salut mental dels pacients i les seves famílies durant tot el procés d’atenció.
Les línies estratègiques definides per abordar el càncer són:
- Promoció i prevenció: abasta la prevenció primària i la detecció precoç mitjançant programes de cribratge.
- Atenció i prestacions sanitàries: inclou atenció infantil, adolescent i adulta, així com seguiment i cures pal·liatives.
- Dades i sistemes d’informació: reforça el registre de càncer i l’ús de dades per millorar l’atenció.
- Recerca i innovació: fomenta la investigació en tractaments i noves formes d’abordar el càncer.
- Salut mental: la protecció de la salut mental dels pacients i les seves famílies és una prioritat.
- Seguiment dels supervivents: s’aborden les necessitats sanitàries i socials dels supervivents, millorant la seva qualitat de vida i el suport psicològic.
Per garantir una implementació eficaç, es crea un Comitè Tècnic Interinstitucional de Càncer, que presideix el coordinador autonòmic de càncer, amb subcomissions especialitzades en cadascuna de les línies estratègiques. A més, s’estableix una Comissió Assessora, integrada per experts, associacions i entitats rellevants en l’àmbit del càncer.