Classes de cooperatives
Les societats cooperatives es poden classificar atenent diferents criteris.
A) Segons la integració o col·laboració, les cooperatives poden dividir-se en:
- Cooperatives de primer grau
Aquelles integrades com a mínim per tres socis.
- Cooperatives de segon o ulterior grau
Aquelles constituïdes, almenys, per dues cooperatives de primer grau. També poden associar-se persones jurídiques, empresaris individuals i socis de treball.
B) Segons el tipus d’activitat que duguin a terme, la finalitat i l’objecte social, poden distingir-se les classes de cooperatives següents:
a) Cooperatives de treball associat
La cooperativa és propietat dels treballadors i el seu objectiu és proporcionar als socis llocs de treball. Allò que es cooperativitza és el treball.
b) Cooperatives de consumidors i usuaris
El seu objectiu és el subministrament de béns i serveis adquirits a tercers o produïts per si mateixes, per a ús o consum dels socis o de qui hi conviu i, en certs casos, de tercers. També s’ocupen de l’educació, formació i defensa dels seus socis i dels consumidors i usuaris en general.
c) Cooperatives d’habitatges
Tenen per objecte la satisfacció de les necessitats dels socis, en relació amb les activitats immobiliàries de construcció i rehabilitació d’habitatges, instal•lacions i locals, així com el subministrament de serveis complementaris.
d) Cooperatives agràries
Associen titulars d’explotacions agropecuàries o forestals per tal d’aconseguir aprofitar-les millor, així com millorar la població agrària i el desenvolupament del món rural.
e) Cooperatives d’explotació comunitària de la terra
Els titulars de drets d’ús i aprofitament de terres o altres béns immobles susceptibles d’explotació agrària cedeixen els seus drets a la cooperativa per a l’explotació agrària en comú d’aquests béns.
f) Cooperatives del mar
Associació de persones relacionades amb activitats del mar, ries, llacunes marines, pesqueres i la indústria maritimopesquera, a fi de prestar subministraments i serveis, i realitzar operacions encaminades a la millora de les pròpies activitats o explotacions.
g) Cooperatives de transportistes
Associen persones relacionades amb activitats de transport de persones i/o coses, a fi de prestar subministraments i serveis i realitzar operacions encaminades a la millora de les pròpies activitats o explotacions.
h) Cooperatives d’assegurances
Són les que exerceixen l’activitat asseguradora. Amb normativa pròpia, la legislació de l’assegurança, supletòriament es regeixen per la legislació cooperativa.
i) Cooperatives de crèdit
Serveixen a les necessitats de finançament dels seus socis i de tercers, mitjançant l’exercici de les activitats pròpies de les entitats de crèdit.
j) Cooperatives sanitàries
Exerceixen la seva activitat a l’àrea de la salut, i estan formades per professionals de la sanitat i/o destinataris de l’assistència sanitària.
k) Cooperatives de serveis
Associen titulars d’explotacions industrials o de serveis així com professionals i/o artistes, que prestin subministraments o serveis i facin operacions que millorin les seves pròpies explotacions o activitats.
l) Cooperatives d’ensenyament
Són les que duen a terme activitats docents. Poden estar formades per professors, per alumnes, per pares d’alumnes i per personal no docent i de serveis.
m) Cooperatives d’inserció social
Les que, sense ànim de lucre i amb independència de la seva classe, atenen els seus membres, que pertanyen a col•lectius de discapacitats físics o psíquics, menors i ancians amb necessitats familiars i econòmiques, i a qualsevol altra minoria en exclusió social, per facilitar-los la integració plena en la societat.
Amb independència de la classe a què pertanyin, les cooperatives poden classificar-se també en:
a) Cooperatives d’iniciativa social
Societats sense ànim de lucre, que tenen per objecte social la prestació de serveis assistencials o la integració laboral de persones en exclusió social.
b) Cooperatives integrals
Són cooperatives amb objecte social múltiple. La seva activitat cooperativitzada és plural i compleix les finalitats pròpies de diferents classes de cooperatives en una mateixa entitat.