El 9 de gener del 2024 el Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), va aprovar l'actualització del Programa Nacional de Control de la Contaminación Atmosférica 2023-2027 (PNCCA - 2023). Es tracta d'un pla que permetrà reduir de manera molt significativa els nivells de contaminació de compostos i substàncies nocives per a la salut en compliment dels compromisos establerts per a Espanya a la Directiva de Sostres Nacionals d'Emissió per al 2030.
El programa estableix un total de 61 mesures adreçades a tots els sectors contaminants necessàries per assolir aquesta fita, i protegir la salut de les persones i dels ecosistemes.
La directiva de Sostres Nacionals d'Emissió per al 2030 va instaurar uns compromisos nacionals de reducció d'emissions per al diòxid de sofre (SO2), els òxids de nitrogen (NOx), els compostos orgànics volàtils no metànics (COVNM), l'amoníac (NH3) i les partícules fines (PM2,5) per al 2020 i el 2030, que Espanya va incorporar al seu ordenament jurídic mitjançant el Reial decret 818/2018.
A més, va establir l'obligació dels Estats Membres d'aprovar un Programa Nacional de Control de la Contaminació, i la seva actualització cada 4 anys, així com un objectiu final de resultat l'any 2030 i un objectiu intermedi per a l'any 2025 (segons camí lineal entre objectius any 2020 i 2030).
Amb aquests objectius, l'actualització del PNCCA estableix una sèrie de mesures sectorials i transversals, d'acord no només amb les polítiques nacionals de qualitat de l'aire del Pla Aire 2 i amb el futur Pla nacional d'Ozó, sinó també amb l'actualització del Pla Nacional Integrat d´Energia i Clima 2030 (PNIEC 2030).
En total, 57 mesures que estan agrupades per sectors d'activitat en 8 paquets sectorials (mix energètic, transport, indústria, eficiència energètica en indústria manufacturera i al sector residencial i comercial, generació i gestió de residus, agricultura i ramaderia) i 4 mesures destinades a millorar la situació a futur dels compostos orgànics volàtils (són especial rellevància els treballs iniciats per a l'elaboració d'un futur Pla nacional d'Ozó).
El paquet de mesures que incideix sobre el mix energètic té com a objectiu principal la descarbonització, la desnitrificació i la dessulfuració, amb promoció de manera específica de tecnologies renovables i ús eficient de l'energia i, en segon lloc, de seguretat de subministrament del sector energètic.
Per la seva banda, la descarbonització i la reducció de les emissions contaminants al sector del transport s'aconseguirà mitjançant la reducció del consum de combustible (per exemple, fomentant el canvi modal a maneres més eficients) i amb la contribució de diferents tecnologies (principalment els biocarburants i electricitat renovable). Així mateix, hi ha mesures encaminades a la reducció de dipòsit en abocador, la fertilització eficient i la reducció de les emissions d'amoníac al sector ramader.
Sumades a les mesures ja incorporades, es complirien els compromisos de reducció de tots els contaminants per a l'any 2025 (any de referència segons trajectòria lineal entre 2020 i 2030). Pel que fa als compromisos que s'han de complir a partir de l'any 2030, es complirien per a quatre dels cinc contaminants, no fent-ho per als compostos orgànics volàtils diferents del metà.
A més, la combinació de les mesures de les actualitzacions del PNIEC i del PNCCA, que se sumaran al Pla Aire 2 i al futur Pla Nacional d'Ozó, permetrà reduir fins al 2030 el nombre de morts prematures vinculades a la contaminació atmosfèrica al voltant d'un 49% respecte de l'escenari tendencial, fet que suposa una reducció de 5.885 morts prematures l'any 2030 respecte al 2019.
Com hem assenyalat, la Directiva de Sostres va fixar uns compromisos nacionals per a cada Estat membre. Així, els percentatges de reducció per a Espanya el 2030 (pel que fa a l'any 2005) són d'un 88% per al diòxid de sofre (SO2), un 62% per a l'òxid de nitrogen, un 39% per a compostos orgànics volàtils no metànics ( COVNM), un 16% per a l'amoníac (NH3) i un 50% per a partícules fines (PM2,5).
Les mesures proposades al PNCCA permeten assolir el 2021 i 2025 els objectius de reducció de tots els contaminants i, per a l'any 2030, permetran complir els objectius de quatre dels contaminants (SO2, NOx, NH3 i PM2,5), amb reduccions del 95% per al diòxid de sofre, 82% per als òxids de nitrogen, 18% per a l'amoníac i 58% per a les partícules fines.
Pel que fa als compostos orgànics volàtils no metànics (COVNM) no s'assoliria l'objectiu (la reducció es quedaria al 38%, tan sols a un 1% de complir amb l'objectiu).
El compliment de la Directiva de Sostres ajudarà a complir també els valors límit i objectiu de qualitat de l'aire establerts a la Directiva relativa a la qualitat de l'aire ambient ia una atmosfera més neta a Europa i la seva actualització per confluir amb els valors de referència establerts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).