Zones vulnerables a la contaminació per nitrats d'origen agrari
La contaminació per nitrats és un problema greu de contaminació difusa al medi hídric i, en especial, a les aigües subterrànies. Pot provenir de diverses fonts com, per exemple: l’agricultura, la gestió dels fems de les explotacions ramaderes, els sistemes autònoms de depuració, les xarxes de clavegueram o els efluents de les depuradores.
En l’àmbit europeu, l’any 1991 es va aprovar la Directiva 91/676/CEE, de 12 de desembre, que mitjançant la seva transposició a través del Reial decret 261/1996, de 16 de febrer, tenia l’objectiu de protegir les aigües contra la contaminació produïda per nitrats utilitzats en l’agricultura.
Actualment, el Reial decret 261/1996 està derogat pel Reial decret 47/2022, de 18 de gener, sobre protecció de les aigües contra la contaminació difusa produïda pels nitrats procedents de fonts agràries.
Aquesta norma obliga els estats membres a identificar la qualitat de les aigües; a declarar vulnerables aquelles zones on el drenatge pugui originar una contaminació per nitrats, bé sigui de les aigües subterrànies, epicontinentals o de les costaneres; i aplicar programes d’actuació que incloguin les mesures de protecció necessàries.
La declaració de les zones vulnerables, així com el seu seguiment i control, es fan des de l’Administració Hidràulica, mentre que els programes d’actuació es dissenyen i aproven per l’autoritat competent en matèria d’agricultura.
La primera designació de zones vulnerables a les Illes Balears es va fer mitjançant el Decret 116/2010, de 19 de novembre, el qual ha estat derogat pel Decret 18/2023, de 27 de març, pel qual es designen les zones vulnerables per la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries de les Illes Balears i s’aprova el Programa de seguiment i control del domini públic hidràulic.
A continuació s’inclou un mapa de delimitació de les zones vulnerables a la contaminació per nitrats:
Cartografia de les zones vulnerables a la contaminació per nitrats del Decret 18/2023 |
Per altra banda, la Conselleria d’Agricultura disposa d'un Codi de bones pràctiques agrícoles, que té per objecte prevenir la contaminació de procedència agrària. També s'ha de mencionar la Resolució de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació de 29 de juliol de 2020, per la qual s’ aprova el programa d’actuació aplicable a les zones declarades vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats d’origen agrari de les Illes Balears.
A la pàgina següent es pot consultar el contingut del Programa de seguiment i control del domini públic hidràulic aprovat mitjançant el Decret 18/2023.