Proveïment urbà

La competència en matèria de subministrament domiciliari d'aigua potable correspon a l’ajuntament del municipi, que ho pot fer directament o mitjançant una empresa concessionària.

El procés de subministrament d'aigua als nuclis urbans consta de diverses etapes, des de la captació (que pot ser per extracció d'aigua subterrània o superficial), el tractament (si és necessari, com la dessalinització d’aigües marines o el procés de potabilització), la distribució i, finalment, el consum. De cadascuna d’aquestes etapes es fa un control sanitari, el resultat del qual és públic i es pot consultar al SINAC (Sistema d'Informació Nacional de Aigües de Consum).

La Direcció General de Recursos Hídrics sol·licita als ajuntaments que trametin la informació relativa als abastaments amb una freqüència mínima anual. Aquesta informació és imprescindible per a la planificació hidrològica. (Gestors i/o ajuntaments: per a accedir a la pàgina d'actualizació anual de le dades del subministrament i consum d'aigua de proveïment urbà, es pot fer a aquest enllaç).

Podeu consultar les dades de subministrament urbà, consum i pèrdues d’aigua per illes als següents enllaços:

  • PDF  Dades de subministrament urbà, consums i pèrdues d’aigua per illa (2000-2023)
  • PDF  Dades de subministrament urbà, consums i pèrdues d’aigua per municipis a la illa d’Eivissa (2000-2023)
  • PDF  Dades de subministrament urbà, consums i pèrdues d’aigua per municipis a la illa de Formentera (2000-2023)
  • PDF  Dades de subministrament urbà, consums i pèrdues d’aigua per municipis a la illa de Menorca (2000-2023)
  • PDF  Dades de subministrament urbà, consums i pèrdues d’aigua per municipis a la illa de Mallorca (2000-2023)

Aigua no comptabilitzada

A continuació es mostren, per illes i municipis, els volums consumits i els percentatges d'aigua no compatilitzada.

Històric per illes

Mallorca

Menorca

Eivissa i Formentera

Proveïment en alta

Tot i que les competències de subministrament domiciliari són dels ajuntaments, l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA), organisme depenent del Govern balear, és l’encarregada de gestionar les infraestructures hidràuliques destinades a la producció, captació, distribució, magatzematge i subministrament d’aigua potable en alta a les Illes Balears.

Origen dels recursos hídrics de subministrament en alta d'ABAQUA, de 1994 a 2023.

A Mallorca el subministrament d’aigua en alta es garanteix mitjançant la producció d’aigua dessalada a les IDAM (instal·lacions dessalinitzadores d'aigua de mar) de Palma, Alcúdia i Andraxt i també a partir de la captació de sa Font de Sa Costera a Sóller, dels pous d’extracció a l’aqüífer de s’Estremera i dels pous de Sa Marineta a Llubí. Cal destacar que en els darrers anys, la producció d’aigua dessalada a Mallorca s'ha incrementat molt.  Sa Font de Sa Costera i l'aqüífer de s’Estremera actuen com un sistema. En moments de poca necessitat d'aigua, la captació de Sa Costera continua en actiu i l'aigua extreta es desvia i s'infiltra a l'aqüífer de s’Estremera mitjançant quatre pous d'infiltració. Aquesta gestió permet garantir la recuperació i el bon estat ecològic de la massa d'aigua a més de servir de dipòsit natural d'aigua.

Evolució del subministrament i el consum d’aigua per abastiment urbà a Mallorca al període de 2000 a 2023 (hm3). Font: ajuntaments i empreses gestores.

A Menorca, la producció d'aigua dessalada no va estar present fins l'any 2019. Va ser durant el mes de juny quan es va iniciar l'activitat productiva de la IDAM Ciutadella. La IDAM subministra aigua al dipòsit d'Artrutx i al dipòsit de Son Blanc.

Evolució del subministrament i el consum d’aigua per abastiment urbà a Menorca al període de 2000 a 2023 (hm3). Font: ajuntaments i empreses gestores.

Les masses d'aigua de l'illa d'Eivissa presenten en general greus problemes de sobreexplotació i salinització. Per a intentar pal·liar aquest efecte i millorar la qualitat de l'aigua subministrada, es produeix una gran quantitat d'aigua dessalada a partir de tres dessaladores (IDAM Eivissa, IDAM Sant Antoni i IDAM Santa Eulària). El fet que les tres dessaladores estiguin interconnectades en el centre de l'illa, facilita la gestió en la producció i ofereix garanties en els municipis de no sofrir interrupcions en el subministrament d'aigua. La producció d'aigua dessalada representa més del 50% del subministrament total d'aigua a l'illa, amb un augment molt important els darrers quatre anys.

Evolució del subministrament i el consum d’aigua per abastiment urbà a Eivissa al període de 2000 a 2023 (hm3). Font: ajuntaments i empreses gestores.

A Formentera, el 100% de l'aigua subministrada en sòl urbà i sòl rústic és dessalada. El seu únic aqüífer no pot ser explotat pel mal estat tant quantitatiu (sobreexplotació) com qualitatiu (intrusió marina i contaminació per nitrats) que presenta. D'aquesta manera, la IDAM Formentera subministra aigua als nuclis urbans mitjançant la xarxa de subministrament municipal. A més, el subministrament d'aigua als habitatges aïllats es garanteix mitjançant assortidors municipals per camions cisterna que representen el 30% del subministrament total a l'illa.

Evolució del subministrament i el consum d’aigua per abastiment urbà a Formentera al període de 2000 a 2023 (hm3). Font: ajuntaments i empreses gestores.

A continuació es mostren les dades conjuntes per a totes les Illes Balears:

Evolució del subministrament i el consum d’aigua per abastiment urbà al conjunt de les Illes Balears al període de 2000 a 2023 (hm3). Font: ajuntaments i empreses gestores.

Les dades de producció d’aigua dessalinitzada les podeu consultar aquí.

Per a més informació podeu accedir a la web d’ABAQUA a través d’aquest enllaç. En aquesta pàgina en concret, trobareu informació sobre el subministrament en alta de la xarxa d'ABAQUA.