Programa de seguiment i control del domini públic hidràulic
El Decret 18/2023, de 27 de març, designa quines són les zones vulnerables per la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries a les Illes Balears i aprova el Programa de seguiment i control del domini públic hidràulic. Aquest programa té com a finalitat prevenir i, si escau, corregir la contaminació de les aigües produïda per nitrats. Les mesures establertes són de tres tipus:
- Mesures de mostreig i anàlisi. Es duen a terme a través de la Xarxa de control de les aigües. La periodicitat establerta es podrà modificar en funció dels resultats obtinguts. També es podrà modificar la ubicació de punts concrets de la Xarxa per causes sobrevingudes i degudament justificades. Aquestes mesures es desglossen en les següents:
- Mostreig i anàlisi de la qualitat de les aigües subterrànies a través de la Xarxa de control de les Illes Balears.
- La periodicitat mínima dels mostrejos serà trimestral als punts de control de les masses d’aigua declarades vulnerables per la contaminació per nitrats. En aquelles zones on la incidència dels nitrats sigui més important, els mostrejos podran incrementar la seva freqüència a un seguiment mensual. La finalitat d’aquests mostrejos és fer un seguiment de l’evolució temporal de la contaminació per nitrats que permeti relacionar les mesures preses amb l’evolució de la contaminació, i determinar les tendències a cada zona.
- La periodicitat mínima dels mostrejos serà semestral a la resta de masses d’aigües subterrànies. En aquelles zones on es detecti una tendència a l’increment en la concentració per nitrats, els mostrejos podran incrementar la freqüència a un seguiment trimestral. La finalitat d’aquests mostrejos és fer un seguiment de l’evolució temporal de la contaminació per nitrats que permeti determinar les tendències a cada zona.
- Mostreig i anàlisi de la qualitat de les aigües superficials, tant epicontinentals com costaneres, a través de la Xarxa de control d’aigües superficials.
- La periodicitat mínima dels mostrejos serà trimestral als punts de control de les masses d’aigua declarades vulnerables per la contaminació per nitrats. La finalitat d’aquests mostrejos és fer un seguiment de l’evolució temporal de la contaminació per nitrats que permeti relacionar les mesures preses amb l’evolució de la contaminació, i determinar les tendències a cada zona.
- La periodicitat mínima dels mostrejos serà anual a la resta de masses d’aigües superficials. En aquelles zones on es detecti una tendència a l’increment en la concentració per nitrats, els mostrejos podran incrementar la freqüència a un seguiment trimestral. La finalitat d’aquests mostrejos és fer un seguiment de l’evolució temporal de la contaminació per nitrats que permeti determinar les tendències a cada zona.
- Mostreig i anàlisi de la qualitat de les aigües subterrànies a través de la Xarxa de control de les Illes Balears.
- Mesures per determinar la procedència de la contaminació. Es faran estudis per determinar l’origen dels nitrats. Es tracta de caracteritzar les zones amb presència de contaminació difusa per nitrats, analitzar-ne la distribució al medi hídric i discriminar si és possible la font de contaminació per nitrogen.
- Mesures de coordinació i vigilància. Coordinació i vigilància adequada i participativa del programa de seguiment i control del domini públic hidràulic i del programa de mesures inclòs al Pla Hidrològic de les Illes Balears a les zones vulnerables a la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries.
Així mateix, altres mesures que s’inclouen al Pla Hidrològic i que es relacionen amb la protecció de les zones vulnerables per nitrats, són:
- Mesures de prevenció.
- Delimitació de perímetres de protecció de les captacions d’aigües subterrànies dels pous de proveïment a poblacions.
- Inclusió de la delimitació del perímetres de protecció a qualsevol projecte de nova captació o modificació de les captacions d’aigua subterrània per al proveïment a poblacions.
- Implantació de les mesures previstes en la delimitació dels perímetres de protecció de les captacions d’aigües subterrànies.
- Revisió de les cartografies hidrogeològiques i de vulnerabilitat dels aqüífers afectats o en risc o procés d’afectació.
- Mesures de correcció. Aquestes mesures, per aplicar als pous d’abastament de poblacions, ja contaminats per nitrats o en risc o procés de contaminació, són les següents:
- Estudi i aplicació d’alternatives a les fonts d’abastament contaminades o en risc o procés de contaminació.
- La connexió de les xarxes d’abastament afectades per la contaminació de nitrats o en risc o procés de contaminació als sistemes de proveïment en alta, si s’escau.
- Estudi i aplicació de millores de la qualitat de les aigües contaminades o en risc o procés de contaminació per nitrats, mitjançant una gestió adequada de la captació.