Preu de l'aigua
L’aigua, com a bé públic no té, literal ni figuradament, preu. El que pagam amb la factura de l’aigua és la prestació del servei d’abastament d’aigua a domicili: l’obtenció d’aigua de diverses fonts, el seu tractament per garantir la qualitat adequada per al consum humà i la distribució fins a les nostres llars.
És un servei tan important que, d’acord amb la llei de bases de règim local, són els ajuntaments els que ho han de dur a terme i, per tant, establir-ne el preu. Aquesta és una tasca complexa que comporta un exercici de transparència per part del gestor, que pot ser l’entitat local, directament o per mitjà d’una empresa pública, o, indirectament, mitjançant una empresa concessionària.
El preu de l’aigua, per tant, inclou tots els serveis prestats en la gestió del cicle de l’aigua: la captació i potabilització, la distribució per al seu consum i la recollida i depuració de les aigües residuals perquè tornin al medi ambient sense perjudicar-lo. També inclou la reducció de la contaminació de les aigües, la preservació de les masses d’aigua i dels espais protegits, entre d’altres.
La taxa de subministrament permet garantir l’abastament d’aigua potable sota els criteris de màxima qualitat, eficiència i sostenibilitat, que permeten recuperar les despeses del servei. D’aquesta manera, els preus del servei de l’aigua s’elaboren tenint en compte les característiques específiques del municipi corresponent, els seus costos de gestió i la legislació vigent.
Els factors que determinen el preu de l’aigua a cada municipi són diversos: l’escassetat o abundància de recursos hídrics del territori; l’origen de l’aigua (subterrània o superficial) i el seu cost d’extracció i tractament; la mida i el tipus de nucli urbà (ciutats compactes o disseminades); l’estat de les infraestructures; els criteris que s’adopten per finançar el seu manteniment, i altres factors com la qualitat del servei, l’eficiència, l’experiència, la tecnologia, la innovació, la qualificació i la formació del personal, etc.
La tarifa o taxa s’expressarà normalment per una forma binòmica, en una part que s’anomena quota fixa o quota de servei i una altra part anomenada quota variable o quota de consum. La primera és la mateixa per cada tipus de consumidor, mentre que la segona depèn del consum que ha realitzat el consumidor al període a facturar.
El valor s’indica en euros/m3. Per a calcular correctament el preu de l’aigua és important conèixer els volums d’aigua subministrats, els facturats i l’estructura econòmica del servei, entre d’altres.