Gestió dels llots
Els llots o fangs són els residus generats durant el tractament i la depuració de les aigües residuals.
Part de les substàncies separades de l’aigua durant el procés de depuració constitueixen un subproducte que anomenem fang de depuració o biosòlid. En el fang es concentra principalment la matèria orgànica i una part dels nutrients que, si es retornessin amb l’aigua al medi, podrien provocar un impacte negatiu. La destinació final d’aquests fangs pot ser per usos agrícoles, jardineria, restauració de terrenys degradats, fabricació d’adobs, per a la utilització com a combustible o la disposició en dipòsit controlat.
A les Illes Balears, els usos que reben aquests fangs varien en funció de cada illa. Els llots es consideren un residu i, per tant ,la seva gestió està prevista als plans directors sectorials de residus (PDSR) de cadascuna d’elles.
Per adequar les característiques del fang a la seva destinació final i millorar-ne la gestió, s’apliquen diversos tractaments, consistents en l’estabilització i en la reducció del contingut d’aigua. Part d’aquests tractament són duts a terme a les pròpies depuradores i es consideren com la continuació del procés de depuració de l’aigua. Altres tractaments es poden realitzar a instal·lacions específiques, com és el cas de plantes de compostatge, d’assecatge tèrmic o de codigestió anaeròbia.
D’acord amb el Pla Director Sectorial de prevenció i gestió de residus no perillosos de Mallorca (PDSRNPM), els llots es poden incinerar o compostar. A la resta d’illes, els plans directors sectorials respectius preveuen l’aplicació agrícola i el compostatge.
Actualment, l'Agència Balear de l'Aigua gestiona 79 EDAR en tot l'arxipèlag i genera un total de 46.125 tones de llots anuals.