Plataforma HiTech - Institut d'Investigacions Agroambientals i d'Economia de l'Aigua (INAGEA)

desc_FonsEuropeus-20-27.png

Contribució al programa operatiu

Objectiu Polític (OP): 1. Una Europa més competitiva i intel·ligent, promovent una transformació econòmica innovadora i intel·ligent i una connectivitat TIC regional.

Objectiu Específic (OE): 1.i). Desenvolupament i millora de les capacitats d'investigació i innovació i la implantació de tecnologies avançades.

Àmbit d'Intervenció (AI): 012. Activitats d'investigació i innovació en centres públics d'investigació, en l'ensenyament superior i en centres de competències, inclosa la creació de xarxes (investigació industrial, desenvolupament experimental, estudis de viabilitat).

Import de l'actuació

2.0064.000 € distribuïts en 1.100.000 per a equipament científic, 784.000 € per a personal cientificotècnic i 180.000 per a despeses de material fungible, d'estudi i divulgació.

Taxa de cofinançament: 60%

Instrument: subvenció directa a la UIB

Descripció del projecte

L'objectiu principal és el de potenciar i incrementar la capacitat investigadora dels grups de recerca que conformen INAGEA, mantenint l'excel·lència científica. Pretén també promoure activitats i línies de recerca d'innovació tecnològica que permetran incrementar la capacitat de transferència de l'INAGEA al sector productiu, la generació de patents i els contractes amb administracions. Finalment, HiTech-INAGEA permetrà reforçar els serveis que actualment ofereix l'institut, estenent la seva capacitat i lideratge en l'àmbit de la gestió i l'economia de l'aigua en tots els seus vessants.

Serveis que es desenvoluparan:

  • de cultius de plantes, incloent-hi espais autoritzats per al cultiu de plantes editades genèticament;
  • d'anàlisi instrumental (lisímetres, espectrometria de masses), equips comuns de mesures a camp (IRGA portàtil, equips d'humitat del sol, de conductivitat hidràulica, de flux de saba, etc.), i d'anàlisi química al laboratori (HPLC, GC, MS, etc);
  • biologia molecular de plantes: equips específics de Biologia Molecular (PCR normal i quantitativa), identificació genètica de plantes silvestres i varietats cultivades, disseny de primers, selecció de marcadors, seqüenciació, anàlisi de l'expressió gènica (RNAseq), proteòmica, metabolòmica, etc.
  • biotecnologia vegetal: equips i instal·lacions de Biotecnologia i dedicats al cultiu in vitro per a propagació de material vegetal, selecció clonal, sanejament de varietats, etc.;
    edició genètica de plantes per a investigació: caracterització de plantes modificades genèticament
  • caracterització de les propietats fisiològiques i bioquímiques de teixits vegetals, i propietats fisicoquímiques de membranes
  • caracterització agronòmica de varietats cultivades (creixement vegetatiu, productivitat, variabilitat en funció del maneig , etc.), enfocat a caracteritzar la resiliència de les varietats als factors associats al canvi climàtic (sequera, alta temperatura, manca de nutrients);
  • monitoratge de serveis ecosistemics
  • monitoratge hidrogeomorfològica en conques de drenatge
  • monitoratge de la qualitat de l'aigua per a ús agrícola i domèstic
  • gestió integral de plagues i vectors de malalties

Termini d'execució: entre l'1 de novembre de 2022 i el 30 de setembre de 2027