LOGO CAIB
20 novembre 2023 Conselleria de Salut

Les Balears reben aquesta setmana les 9.000 dosis de nirsevimab que immunitzaran els lactants de les Illes contra el VRS, principal causa de bronquiolitis

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les Balears rebran aquesta setmana les dosis adquirides per a la immunització contra al virus respiratori sincicial (VRS), a partir de la setmana que ve, de tots els nadons nascuts entre l’1 d’abril de 2023 i el 31 de març de 2024, que els protegirà de bronquiolitis, pneumònies i altres infeccions respiratòries. Amb una inversió d’1,9 M €, serà la primera vegada que les Balears estenguin aquesta immunització a tots els nounats, independentment de si tenen factors de risc o no. L’ampliació de la immunització de VRS a tots els lactants de l’arxipèlag va ser una de les primeres decisions de l’actual executiu.

Fins ara, la immunització contra el VRS, causant del 80 % dels casos de bronquiolitis, es feia únicament als bebès de risc (prematurs de menys de 35 setmanes, immunodeprimits o amb patologies respiratòries o cardíaques, o amb malalties greus fins als 24 mesos).

Temporada circulació del VRS

El virus respiratori sincicial (VRS), que circula habitualment entre els mesos d’octubre i març, és un patogen contagiós que afecta fonamentalment lactants més petits d’un any i sol ser la principal causa d’infecció a les vies respiratòries, especialment relacionada amb bronquiolitis i pneumònia.

La Comissió Nacional de Salut Pública va aprovar el passat mes de juliol la possibilitat de dur a terme una immunització universal de tots els lactants petits nascuts a partir del mes d’abril de 2023 amb l’anticòs monoclonal nirsevimab, i deixà en mans de cada comunitat autònoma l’elecció o no d’aquesta immunització universal i l’organització de la campanya: abast, dates i punts d’immunització, segons els plans i la disponibilitat econòmica de cada autonomia.

L'anterior executiu va evitar prendre aquesta decisió deixant-la en mans del nou equip de govern, que va optar per la immunització universal res més assumir la seva responsabilitat i, retardant l'inici de la campanya universal.

Immunització de risc des d’octubre

Es va accelerar llavors, de manera urgent, la compra d'una primera partida de Nirsevimab per a cobrir la protecció dels lactants amb patologies de risc, que estan sent immunitzats des d'el mes d'octubre passat en hospitals. A partir de la setmana vinent aquesta immunització es farà extensiva a tots els bebès nascuts entre l'1 d'abril de 2023 i el 31 de març de 2024.

Les infeccions per VRS suposen cada any una important sobrecàrrega assistencial, tant en atenció primària com en urgències, i és causant d’un gran nombre d’hospitalitzacions, tant en UCI com en unitat d’hospitalització.

Nirsevimab és un anticòs monoclonal que s’administra com una vacuna i que, amb una dosi única, proporciona protecció durant, almenys, cinc mesos. En administrar-se al lactant directament els anticossos, no es depèn del sistema immunitari del nounat o de la mare per generar la protecció, i aquest efecte és immediat després de l’administració.

El nirsevimab ha demostrat ser altament eficaç per evitar la infecció i per reduir la gravetat de les infeccions respiratòries, i pot arribar a evitar més del 80 % d’hospitalitzacions per VRS en lactants. A més, el mecanisme d’acció d’aquest no interfereix amb cap vacuna del calendari, i s’hi pot administrar de forma simultània.

El nirsevimab s’administrarà als nounats al mateix hospital de naixement abans de l’alta hospitalària. Per als lactants nascuts a partir de l’1 d’abril, s’administrarà als centres de salut.