23 gener 2023 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

El X Congrés Internacional d’Estudis Fenicis i Púnics publica en línia els vídeos de totes les conferències

Foto de noticia


El Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (MAEF) —centre adscrit a la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears— i el Consell d'Eivissa varen organitzar el X Congrés Internacional d'Estudis Fenicis i Púnics el passat mes d'octubre de 2022 i ara posen a disposició dels interessats tots els vídeos de les sessions científiques, celebrades al Palau de Congressos d'Eivissa (Santa Eulària des Riu) amb una participació presencial de 400 persones.

Per primer cop en la història del congrés, els organitzadors varen apostar per la retransmissió en línia de l'esdeveniment per tal d'augmentar encara més la difusió de les novetats en la recerca. Les xifres obtingudes arriben a un total de 1.800 connexions i amb una mitjana de 500 connexions diàries. El seguiment en línia del congrés es va realitzar des de multitud d'indrets arreu del món, principalment d'Espanya i Itàlia, però també de països com França, Portugal, Estats Units, Tunis, Uruguai, Israel, Grècia o Líban, entre d'altres.

El programa del congrés s'estructurà en sessions temàtiques sobre diferents temes d'historiografia, fonts, numismàtica, religió i iconografia, epigrafia, arquitectura i urbanisme, territori i topografia, hàbitat i vida quotidiana, economia i comerç, arqueometria, món funerari, cultura material i contactes regionals. Com a novetats de l'edició eivissenca de 2022, es varen dur a terme sessions sobre estudis antropològics i d'ADN, projectes de museïtzació i divulgació i sobre navegació i patrimoni subaquàtic. A partir d'ara, tots els vídeos d'aquestes sessions es troben disponibles a les webs del congrés (https://xcief.xciefpeivissa22.com) i del Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (www.maef.eu). Finalment, al llarg del 2023 es treballarà també en la publicació de les Actes del X Congrés Internacional d'Estudis Fenicis i Púnics gràcies a la col·laboració del Ministeri de Cultura i Esport del Govern d'Espanya.

La celebració d'aquest important congrés a l'illa d'Eivissa, després de passar per grans ciutats com Roma, Sardenya, Lisboa, Tunis, Mèrida, entre altres, i amb l'èxit de participació aconseguit, tant presencial com a distància, ha estat també un reconeixement internacional a la tasca investigadora i divulgativa que des de l'illa d’Eivissa es fa per a la protecció i difusió del patrimoni feniciopúnic.