20 març 2023 <10aL>Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat

Aprovat el decret pel qual es crea la Medalla al Mèrit de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma

Foto de noticia


\ El nou Decret pretén unificar la normativa ja existent en aquesta matèria

\ Es fixa una convocatòria anual i s’estableixen quatre categories segons els mèrits

El Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns el Decret pel qual es crea la Medalla al Mèrit de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma i es regulen els criteris per atorgar-la. El que es pretén amb el nou Decret és unificar la normativa existent i clarificar, simplificar, ordenar i regular-ne el procediment de concessió.

Fins a l’entrada en vigor d’aquest Decret, l’endemà d’haver estat publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), trobam fins a tres normatives que regulen la concessió d’aquesta distinció: el Decret 253/1999, de 26 de novembre, pel qual es va crear la Medalla al Mèrit de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que distingeix tres categories: or, argent i bronze; el Decret 143/2001, de 14 de desembre, que va modificar l’article 3 del Decret anterior, de manera que va eliminar el nombre màxim anual de medalles, i, més endavant, el Decret 93/2005, d’1 de setembre, que va unificar les diferents categories en una única distinció honorífica, que és la Medalla al Mèrit de Protecció Civil.

Es dona així, amb aquest Decret, compliment al principi de simplificació, amb l’objectiu d’honorar i distingir les persones naturals o jurídiques que destaquin per les seves activitats en l’àmbit preventiu i operatiu de la protecció de les persones i els béns que es puguin veure afectats per situacions d’emergència en els casos de risc greu, catàstrofe o calamitat pública, i sense generar cap efecte econòmic, només honorífic. El Decret consta d’11 articles, una disposició derogatòria única i dues disposicions finals.

Pel que fa a les categories, en relació amb l’anterior normativa s’han unificat i s’hi ha afegit el distintiu taronja. Així doncs, s’estableixen les categories següents:

a) Medalla amb el distintiu vermell: la Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu vermell pot atorgar-se en els casos excepcionals d’actes d’heroisme o actes que impliquin risc notori o solidaritat excepcional. El seu lliurament correspon al president o presidenta de les Illes Balears.

b) Medalla amb el distintiu blau: la Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu blau pot atorgar-se per la realització d’actes supererogatoris o de col·laboració singular amb les autoritats competents, més enllà del que s’espera d’algú. El seu lliurament correspon al conseller o consellera competent en matèria d’emergències i protecció civil.

c) Medalla amb el distintiu blanc: la Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu blanc pot atorgar-se per la realització d’actes de cooperació institucional o de cooperació altruista en accions de finalitat tècnica, pedagògica, de recerca, econòmica o social. Queda inclosa en aquest distintiu la permanència del personal de la direcció general competent en matèria d’emergències i protecció civil durant un mínim de quinze anys al servei de les emergències i de la protecció civil. El seu lliurament correspon al director o directora general en matèria d’emergències i protecció civil.

d) Medalla amb el distintiu taronja: la Medalla al Mèrit de Protecció Civil amb el distintiu taronja pot atorgar-se per distingir la permanència del personal voluntari de les agrupacions de voluntaris de protecció civil que es trobi prestant servei actiu en una associació de voluntaris de protecció civil (AVPC) inscrita en el Registre de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, sempre que acrediti un mínim de quinze anys de prestació ininterrompuda de serveis o de vint anys de prestació intermitent, al servei en la mateixa agrupació de personal voluntari de protecció civil o en agrupacions diferents. El seu lliurament correspon al director o directora general en matèria d’emergències i protecció civil.

Sobre el procediment d’atorgament, es fixa una convocatòria anual i s’especifica com s’ha de dur a terme el procés de presentació de les candidatures. La conselleria competent en matèria d’emergències i protecció civil ha de publicar en el BOIB, i a la pàgina web, abans de l’1 d’octubre de cada any, la resolució de la convocatòria pública per presentar candidatures a la Medalla al Mèrit de Protecció Civil de les Illes Balears de l’exercici següent.

Poden presentar candidatures per optar a qualsevol de les medalles al mèrit de protecció civil de les Illes Balears, les persones físiques o jurídiques representants d’organismes, entitats i associacions, així com de qualsevol administració pública. En el cas del distintiu taronja de permanència del personal voluntari, la sol·licitud podrà ser efectuada per l’AVPC a la qual pertanyi el voluntari o voluntària o per l’ajuntament al qual pertanyi l’AVPC, i caldrà aportar la documentació necessària que acrediti la citada permanència en el servei actiu.

A més, és requisit, tant per atorgar com per mantenir la medalla que correspongui, que la persona guardonada no hagi estat condemnada per sentència ferma per cap fet delictiu.

Una vegada finalitzat el termini anual de presentació de candidatures, la direcció general competent en matèria d’emergències i protecció civil dictarà una resolució d’inici del procediment i nomenarà un instructor, que s’encarregarà de dur a terme les actuacions per a la instrucció del procediment de concessió de medalles i podrà sol·licitar els informes i les proves que consideri necessaris. A continuació, trametrà un informe proposta sobre les candidatures al Ple de la Comissió d’Emergències i Protecció Civil. La deliberació sobre les candidatures i la seva votació en el si de la Comissió d’Emergències i Protecció Civil s’han de fer de manera pública, i les decisions s’han de prendre per majoria dels assistents.

I, finalment, cal destacar que es preveu la creació del Llibre de registre de medalles al mèrit de protecció civil electrònic, que s’adscriu i és gestionat per la direcció general competent en matèria d’emergències i protecció civil.