8 juny 2023 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient assegura el pressupost per mantenir les tasques de restauració de les masses forestals afectades per «Juliette» fins el 2025

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat


El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han visitat, aquest dijous, la comuna de Caimari, a Selva, on el servei de Gestió forestal està executant tasques de restauració ambiental dels hàbitats forestals afectats pel temporal «Juliette». Aquesta és una de les actuacions d’emergència que s’estan executant des del mes d’abril en el marc d’una encomana de gestió a l’empresa TRAGSA per un import total de 540.085 euros i que, fins ara, ha permès restaurar ambientalment una superfície de 25 hectàrees als municipis de Fornalutx, Escorca, Felanitx i Selva..

Mir ha anunciat que, aquesta mateixa setmana, ha signat una resolució que destina 1,3 milions d’euros més a la restauració dels danys provocats per Juliette. «D’aquesta manera, garantim que hi haurà pressupost almanco fins el 2025», ha assegurat tot recordant que «des del primer dia la conselleria ha vengut treballant ininterrompudament a les zones més danyades pel temporal».

En un primer moment, les brigades disponibles de l’IBANAT es van posar a les ordres de la direcció general d’Emergències treballant sobretot en l’obertura de la xarxa viària afectada. Una vegada restaurada la normalitat a les carreteres, l’IBANAT va destinar a entre 60 i 80 persones als indrets més afectats, actuant sobre una superfície de 55 hectàrees entre les quals s’inclou la carretera Caimari-Lluc, les àrees recreatives més afectades i els seus voltants i els camins que travessen les finques públiques de la Serra de Tramuntana. A partir de dia Primer de maig, les brigades de l’BANAT es van centrar en l’operatiu d’extinció d’incendis forestals mentre TRAGSA com a mitjà propi continuava les tasques de restauració que es preveu que encara puguin restaurar unes 20 hectàrees més que caldrà sumar a les 25 ja executades.

La nova encomana de gestió es centrarà en quatre línies prioritàries: faixes de defensa i punts crítics, extracció d’arbrat abatut dins dels hàbitats forestals, prevenció de plagues forestals i col·locació de trampes i seguiment de la massa forestal afectada. Es preveu actuar sobre una superfície d’unes 100 hectàrees.

Mir ha recordat, no obstant això, que, més enllà d’aquestes 200 hectàrees previstes en total, cal tenir en compte que, a partir de l’octubre, les brigades de l’IBANAT es podran reincorporar a recuperar part dels hàbitats forestals afectats per Juliette. El conseller ha volgut agrair «l’enorme esforç i la professionalitat de tots els treballadors».

El conseller ha recordat que totes les feines previstes s’ubiquen, per norma general, en finques públiques o bé en finques privades que, segons el IV Pla general de defensa contra incendis de les Illes Balears i els corresponents Plans Comarcals, presentin punts crítics, camins de la xarxa de fragmentació o faixes de prevenció d’incendis. D’altra banda, segons ha recordat, les persones propietàries de finques afectades es poden beneficiar de les subvencions del Consorci Serra de Tramuntana i també de les que està previst que tramiti el FOGAIBA

Finalment, Mir ha lamentat que «una vegada més, l’Estat no està responent amb la celeritat necessària» i ha reclamat que respongui, d’una vegada, a la petició de declaració de l’illa de Mallorca com a zona greument afectada per una emergència de protecció civil, aprovada en el Consell de Govern de dia 13 de març d’enguany.