8 juny 2023 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Patricia Gómez ha destacat la bona evolució del trasplantament de fetge

Les Balears van registrar l’any passat 54 donants d’òrgans, que van permetre obtenir un centenar de ronyons i una trentena de fetges

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat


Les Illes Balears van registrar l’any passat 54 donants d’òrgans, la mateixa xifra que es va assolir en 2021 i que suposa una taxa de 46 donants per milió d’habitants, per la qual cosa l’arxipèlag, en conjunt, se situa en la mitjana nacional. Així ho ha explicat avui la consellera de Salut i Consum en funcions, Patricia Gómez, qui ha destacat que les Balears són un referent nacional en donacions d’òrgans per part d’estrangers i també ha ressaltat la bona evolució del trasplantament de fetge.

En una roda de premsa juntament amb el subdirector d’Hospitals del Servei de Salut de les Illes Balears, Paco Albertí. i el coordinador autonòmic de Trasplantaments, Miguel Agudo, Patricia Gómez ha remarcat que, en el cas de Mallorca, on es van registrar 43 donants (pràcticament el 80 % dels donants de les Balears), la taxa està per sobre la mitjana nacional, amb 48 donants per milió.

També ha destacat les bones dades de les Pitiüses, on s’ha pujat de 2 donants en 2021 a 7 en 2022, la qual cosa representa pràcticament el 13 % dels donants de les Balears. La taxa de les Pitiüses se situa en 45 donants per milió d’habitants.

En el cas de Menorca, es van registrar 4 donants, un manco que en 2021, cosa que implica el 7,4 % del total de les Illes i una taxa de 41 donants per milió.

Els 54 donants (36 en mort encefàlica i 18 en asistòlia controlada) han permès extraure 100 ronyons, 31 fetges, 8 cors, 10 pulmons i 4 pàncrees. També s’han obtingut 68 còrnies i teixit ossi de 17 donants.

La consellera en funcions ha remarcat que, actualment, a les Illes Balears destaquen de manera especial les donacions d’estrangers. L’any passat, gairebé 1 de cada 4 donants era estranger, un total de 13, és a dir el 24 % del total.

Així mateix, ha dit, la comunitat és referent nacional pel que fa a la detecció des de les clíniques privades (amb un 11,1 % del total dels casos), molt per sobre de la mitjana nacional, que és de l’1 %.

D’altra banda, enguany ha començat el programa de donació per part de persones que han sol·licitat l’eutanàsia i ja s’ha produït una primera donació.

 

Bona evolució del trasplantament de fetge

Pel que fa als trasplantaments, destaca el bon funcionament del trasplantament hepàtic. En 2022 se’n van fer 7 i des de principis de 2023 ja se n’han fet també 7. També es van fer 70 trasplantaments renals, 4 més que l’any 2021. Per illes, 56 van ser de Mallorca, 9 d’Eivissa i 5 de Menorca.

Gómez ha felicitat tots els professionals que intervenen en aquest procés «tan complex i que requereix una coordinació màxima, una especialització i professionalitat enorme i un nivell d’excel·lència altíssim». Així mateix, ha donat les gràcies a totes les persones que amb la donació dels seus òrgans han regalat vida a altres, i també a les famílies que ho han fet possible.

A hores d’ara, ha expressat, les dades se situen ja gairebé en situació prepandèmia ─el 2023 s’han registrat 23 donants multiorgànics, i 30 trasplantaments renals i 7 trasplantaments hepàtics─ i ha animat els professionals a continuar duent a terme la seva labor admirable.