17 març 2023 <10aL>Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat

La consellera Garrido presenta les noves estacions hidromètriques de Menorca

Foto de noticia

Dues s’han instal·lat al terme municipal de Ferreries i una, a es Mercadal

L’objectiu és controlar el risc d’inundacions a l’illa i obtenir dades a temps real per poder alertar la població

 

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha presentat aquest divendres as Mercadal les tres noves estacions hidromètriques de Menorca per tal de controlar el risc d’inundacions a l’illa. 

La consellera Garrido ha assegurat que «aquesta infraestructura forma part del projecte INUNSAB, que està dotant les Illes Balears d’un sistema d’alerta primerenca dels riscs d’inundació amb informació en temps real sobre l’estat dels torrents i, per ara, ja en portam 46 d’instal·lades i esperem completar les que falten l’abans possible».  

D’una banda, al terme municipal de Ferreries s’han instal·lat dues estacions: una estació geometeorològica a la serra des Gat i una estació hidromètrica al camí de Son Vives. Ambdues es troben dins la conca del torrent de Son Granot, afluent del barranc de Trebalúger, i que travessa el nucli urbà de Ferreries. 

D’altra banda, al terme municipal des Mercadal, s’ha instal·lat una estació hidromètrica i geometeorològica al torrent de l’Arpa, l'afluent del torrent de Lloriac, i que travessa el nucli urbà des Mercadal.

Les estacions s’han ubicat en els punts crítics en cas d’episodis de pluja intensa; com aquestes del torrent de Son Granot, de crucial importància per al control d’inundacions al nucli urbà de Ferreries, el qual patí un episodi d’inundacions greu el passat setembre de 2021. 

La Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears (UIB), en col·laboració amb l’Ajuntament de Ferreries i l’Ajuntament des Mercadal, han instal·lat aquestes tres estacions de control d’inundacions a l’illa. L’acte, que s’ha duit a terme al torrent de l’Arpa, as Mercadal, ha comptat amb la presència del director general d’Emergències i Interior, Jaume Barceló; el conseller de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera, Josep Juaneda; el batle des Mercadal, Francesc Xavier Ametller; la batlessa de Ferreries, Joana Febrer, i del coordinador científic de l’INUNSAB i professor de la UIB, Joan Estrany. 

El grup de recerca en Hidrologia i Ecogeomorfologia en Ambients Mediterranis (MEDhyCON) de la Universitat de les Illes Balears està desplegant aquestes estacions de monitoratge continu de l’INUNSAB, el Sistema Balear d’Alertes Primerenques de Riscos d’Inundació, que els propers anys permetran disposar d’una xarxa capdavantera per fer el seguiment en temps real de l’estat dels torrents de les Illes Balears. 

Aquestes estacions proporcionen dades en temps real per a la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears amb l’objectiu de contribuir a millorar la presa de decisions i poder alertar la població en cas de necessitat. Es transmet informació cada cinc minuts sobre el cabal dels torrents gràcies a la col·laboració amb l’empresa pública IBETEC, la qual desenvolupa els sistemes de telecomunicacions necessaris per integrar les dades obtingudes amb els sistemes de gestió del Govern de les Illes Balears, a través de la xarxa d’internet de les coses de les Illes Balears (IoTIB). 

La instal·lació d’aquestes estacions és una de les actuacions emmarcades en el conveni que signaren el 2021 el Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears i que està instal·lant aquest tipus d’estacions a Mallorca, Menorca i Eivissa. El conveni té un vigència de quatre anys i té com a objectiu desenvolupar un sistema d’alerta primerenca de detecció d’inundacions a partir de la transformació i del desenvolupament de la xarxa d’estacions hidromètriques de la UIB i de la seva base de dades històriques, gestionada pel grup de recerca MEDhyCON. Tot plegat permetrà anticipar els episodis d’inundacions i emprendre les accions preventives necessàries per disminuir els danys que podrien ocasionar.