LOGO CAIB
31 març 2023 Presidència

El Govern lliura les claus de la primera promoció d’habitatge públic de Santa Eugènia

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat


La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i del batle de Santa Eugènia, Joan Riutort, ha lliurat aquest divendres les claus de la primera promoció d’habitatges de protecció pública (HPP) que l’IBAVI ha construït a Santa Eugènia, ubicats al carrer de ses Monges, 21.

Durant l’acte de lliurament de claus, la presidenta del Govern ha agraït a l’Ajuntament de Santa Eugènia la cessió del solar «perquè no tots els municipis donen sòl ni planifiquen habitatge a preu taxat», però «el de l’habitatge sí que és un problema que tenim a tots els municipis i necessitam que tots s’impliquin per donar-hi resposta».

Francina Armengol ha afirmat que «la manera com construïm té a veure amb com volem ser com a societat», fent menció als paràmetres de sostenibilitat dels nous habitatges de l’IBAVI: «hem construït aquesta promoció pensant en el repte més important que tenim com a societat, que és la lluita contra el canvi climàtic», ha dit.

La promoció consta de sis habitatges, un dels quals encara no s’ha adjudicat, de dos dormitoris, un dels quals adaptat, d’entre 73,34 m2 i 82,15 m2 de superfície útil, repartits entre planta baixa i un pis. Aquests habitatges estan destinats al lloguer i tenen, de mitjana, un preu de 420 €, amb el lloguer més econòmic de 266,76 € (despeses de comunitat i assegurança incloses) i el més car de 504,75 €.

Cal recordar que, en cap cas, els llogaters pagaran més del 30 % dels seus ingressos i que, en aquesta promoció, tots els llogaters gaudeixen d’una reducció en el rebut del lloguer. A més, com en totes les promocions de l’IBAVI, els llogaters disposaran d’un temps per poder traslladar-se i habituar-se als nous espais i no començaran a pagar lloguer fins al pròxim mes de maig.

El pressupost d’execució del projecte ha estat de 863.296,13 € (IVA exclòs), i s’alça en un solar cedit gratuïtament per l’Ajuntament de Santa Eugènia.

Exemple d’arquitectura sostenible

Aquest edifici permet assolir una gran fita per al Govern, ja que climàticament és un dels edificis més eficients construït per l’IBAVI fins ara, amb la demanda energètica més baixa segons les simulacions, de classe energètica A, i amb una reducció de les emissions de CO2, durant l’execució de les obres, del 52 %. És un clar exemple de l’aposta per l’arquitectura sostenible en el parc públic d’habitatge de les Illes Balears, que cerca impulsar construccions de gran qualitat arquitectònica, sostenibles i energèticament eficients, apostant per materials de quilòmetre zero i per l’aplicació de tècniques constructives sostenibles. La promoció de Santa Eugènia beu, a més, d’experiències prèvies com la de Salvador Espriu, a Palma.

En el camp de la construcció, destaca la introducció o recuperació de materials com el marès, els elements vegetals com la fusta o la posidònia, i la mineria urbana, que utilitza els edificis que s’han de desconstruir com una font de recursos que es poden reutilitzar o reciclar en obra nova i rehabilitació.

La promoció de Santa Eugènia presenta voltes de pedra de marès, amb l’objectiu d’aconseguir la màxima inèrcia possible —màxima quantitat de pes— perquè aquest pes pugui refrescar a l’estiu de forma gratuïta. Els taulells de fusta d’encofrar són reutilitzats, i suporten 25 centímetres de posidònia oceànica, que actuen com a aïllament. L’acabat exterior s’ha fet amb teula àrab tradicional, part recuperada de la portassa preexistent, i part de l’edifici esbucat a la promoció del carrer de Lope de Vega de Palma. L’eficiència energètica a l’hivern depèn principalment de la renovació d’aire per convecció provinent d’un mur Trombe, format per unes vidrieres orientades al sud que concentren la radiació sobre un mur que pot acumular la calor, la qual es distribueix als sis habitatges mitjançant uns tubs de ventilació.

D’aquesta manera, els habitatges públics de nova construcció de l’IBAVI tenen un 71 % menys de demanda energètica, si ho comparam amb els edificis construïts amb arquitectura convencional, així com també una reducció del 31 % del consum d’aigua. Aquest nou model constructiu ha permès estalviar un total de 16.500 tones de CO2, si se sumen les 46 promocions de nova construcció de l’IBAVI des del 2019.