7 febrer 2023 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

600 joves de tercer d’ESO d’una trentena d’instituts d’arreu de Balears es formen cada curs i alhora formen l’alumnat de primer a través del Programa Cibermentors NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

600 joves de tercer d’ESO d’una trentena d’instituts d’arreu de Balears es formen cada curs i alhora formen l’alumnat de primer a través del Programa Cibermentors

El Programa, pioner i referent a l’Estat, ha format més de 2.000 cibermentors des del 2016, els quals han format més de 10.000 alumnes

Des del 2022 el Programa s’ha implementat arreu de les Illes Balears

Avui, 7 de febrer, és el Dia d’Internet Segura

Des del curs escolar 2016-2017, ha crescut significativament l’alumnat de les Illes Balears que es forma en un ús responsable d’Internet i en la prevenció dels perills de la vida digital, gràcies al Programa Cibermentors que des de llavors impulsa la Conselleria d’Afers Socials i Esports a través de l’Institut Balear de la Joventut (IBJOVE).

Actualment, cada curs uns 600 joves de tercer d’ESO d’una trentena d’instituts es formen i alhora formen l’alumnat de primer a través d’aquest un programa coeducatiu. De 5 instituts inicialment ara ja són fins a 30 -depenent del curs escolar- els centres d’educació secundària de totes les illes que tenen implementat aquest programa. Des del 2022 ja es duu a terme arreu de les Illes Balears, després d’implementar-lo a Menorca. «El Govern, com a impulsor, ara només en fa la coordinació de la formació, el material didàctic, l’intercanvi d’experiències o la trobada de Cibermentors, perquè ja són els mateixos centres educatius que executen el Programa», explica Tià Lliteres, director de l’IBJOVE. «L’objectiu és que arribi a tota l’educació secundària i als darrers cursos de primària», afegeix Lliteres.

Durant aquests anys d’evolució i èxit, el Programa de l’IBJOVE, pioner i referent a l’Estat espanyol, ha format com a persones cibermentores més de 2.000 joves en tècniques de bon ús, responsable i segur del món digital i en prevenció i detecció de conductes negatives i no adequades a la xarxa, els quals alhora han format més de 10.000 alumnes més petits, de primer d’ESO, en un ús segur i saludable del món digital. «Els donam les eines i els empoderam per sortir-se’n dels riscos i les problemàtiques d’Internet i les xarxes socials», explica el director de l’IBJOVE. «No aconseguirem eliminar els riscos, perquè continuaran existint, però sí que mitigarem molt els efectes que tenen en la seva vida personal», afegeix.

«Als de primer de secundària i als de sisè de primària els hem ensenyat tot el que hem après: bullying, ciberbullying, com evitar un ciberassetjament, com ajudar un company quan està patint aquest tipus d’actes, que són molt greus, i que poden acudir al professorat», explica Nada Garouaoui, cibermentora a l’IES de Porreres. «Sempre és ciberassetjament a través de la xarxa social on es fan comptes o que a classe no els accepten per no ser com ells volen, per ser diferents...», afegeix l’alumna cibermentora, que comenta part de les activitats didàctiques mitjançant les quals han format els alumnes de primer d’ESO, com és explicar-los que «si veuen un company a qui li estan fent bullying, què han de fer... i també hem fet moltes activitats de posar-nos tots els amics junts i que es fiquen amb una altra persona per ser d’un altre país o perquè li agradi vestir d’una manera o perquè dugui ulleres... Perquè jo trob que a part de la teoria és molt important la part física, que ells ho vegin».

«Els aconsellam sobre quines són les maneres més segures de navegar per Internet o les maneres més segures de participar i interactuar a les xarxes socials», explica Eulàlia Cladera, una altra cibermentora, de l’IES Berenguer d’Anoia, d’Inca. «Es fan un compte a una aplicació o a una altra i no es mira per exemple la configuració i allà hi ha si pot ser privada o pública, qui et pot escriure, qui pot veure les teves coses. I arran d’això arriben difusions de coses que no haurien d’estar difoses, de fotografies...», afegeix l’alumna de tercer d’educació secundària. «No eren conscients que si tu publiques una foto a qualsevol xarxa social, no saben que aquesta foto no és seva, és de la xarxa social», explica Maribel Jiménez, cibermentora a l’IES Josep Font i Trias, d’Esporles.

Un altre cibermentor, a l’IES de Bendinat (Calvià), Dimitar Ivanov, comenta que «quan jo era petit, a primer de l’ESO, teníem mòbils però no els dúiem a classe, els teníem a casa, i navegàvem per pàgines que no eren segures, i no en sabíem els perills. I ara és un orgull explicar als de primer d’ESO els perills que hi ha, i els hem dit com crear una contrasenya segura, com navegar per les diferents webs de manera segura, i quan tenen qualque problema contactar amb nosaltres o amb algun titular».

Avui, 7 de febrer, se celebra mundialment el Dia d’Internet Segura.