23 d’abril 2024 Conselleria de Salut

Son Llàtzer organitza les XVIII Jornades Autonòmiques de Donació i Coordinació de Trasplantaments NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Son Llàtzer organitza les XVIII Jornades Autonòmiques de Donació i Coordinació de Trasplantaments

La Jornada ha comptat amb la presència de 150 professionals de tots els centres sanitaris i associacions de pacients

L’Hospital Universitari Son Llàtzer ha celebrat les XVIII Jornades Autonòmiques de Donació i Coordinació de Trasplantaments, amb la participació de la directora de l’Organització Nacional del Trasplantament (ONT), Beatriz Domínguez-Gil. Hi han assistit 150 professionals de tots els centres sanitaris i associacions de pacients de les Illes Balears relacionats amb la donació i coordinació de transplantaments.

L’objectiu de la Jornada és donar a conèixer les funcions dels centres detectors d’òrgans i el protocol de trasllat dels donants en mort encefàlica i en asistòlia controlada, i també conscienciar de la importància dels teixits, de la donació i dels beneficis terapèutics i socials associats. A més, es pretén motivar els professionals de la salut perquè participin activament en la captació de donants potencials i en tot allò relacionat amb aquest procés vital.

La cloenda de les Jornades la van fer la consellera de Salut, Manuela García Romero, i la directora de l’ONT, Beatriz Domínguez-Gil, qui van reafirmar el compromís amb la promoció i la millora contínua de la donació i el trasplantament a les Illes Balears i a Espanya.

Per la seva part, la consellera García va anunciar que s’està creant la Unitat de Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears, la qual comptarà amb un espai físic a l’Hospital Universitari Son Llàtzer i recursos humans addicionals. Això implicará un avenç significatiu en l’enfortiment del sistema de trasplantaments a les Illes Balears.

Activitat de donació i trasplantaments a les Illes Balears

El primer trimestre del 2024 va ser prolífic a les Illes Balears quant a donació d’òrgans, atès que es van registrar 16 donants, que permeteren 28 trasplantaments renals i 8 d’hepàtics. A més, cal destacar l’increment notable de donants estrangers, els quals representen el 37,5 % del total d’aquest primer trimestre .

Durant l’any 2023, els hospitals públics de les Illes Balears van trasplantar 132 òrgans gràcies a l’altruisme de 49 donants i de les seves famílies. Aquestes dades suposen assolir un índex de 41,17 donants per milió d’habitants. Per illes, l’any 2023 hi hagué 43 donants d’òrgans a Mallorca, 3 donants a Eivissa i Formentera i 3 a Menorca.

En el balanç d’activitat de 2023, la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears (CATIB) recull que 19 dels 49 donants (més d’una tercera part, el 39 %) van fer la donació en asistòlia, una tècnica que permet donar òrgans en aturada cardiorespiratòria i que es va implantar als hospitals públics de les Illes Balears l’any 2016 amb la finalitat d’optimitzar la donació d’òrgans. Els altres 30 varen ser donants en mort encefàlica (el 61 %).

Quant als trasplantaments, a l’Hospital Universitari Son Espases se’n feren 68 de ronyó. Cinc d’aquests trasplantaments foren de donants vius. Aquest nombre de donants vius és el més alt des que es posà en marxa el programa. Pel que fa a trasplantaments de fetge a pacients de les Illes Balears, se’n van fer 16, el nombre més alt de trasplantaments hepàtics des de l’inici d’aquest programa en 2021. Del total de trasplantaments, 74 es van fer a pacients de Mallorca, 5 d’Eivissa i 5 de Menorca.

D’altra banda, hi va haver 23 pacients residents a les Illes Balears que van rebre un trasplantament a una altra comunitat autònoma: 7 de ronyó a Catalunya, Madrid i Canàries; 3 de fetge a Catalunya; 7 de cor a Catalunya i Madrid; 4 de pulmó a Catalunya, i 2 de pàncrees a Catalunya.