25 juny 2024 Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural demana col·laboració ciutadana per detectar la vespa asiàtica a Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural demana col·laboració ciutadana per detectar la vespa asiàtica a Mallorca

Enguany s’han rebut quatre avisos per la possible presència d’aquesta espècie que han acabat amb la troballa, i posterior eliminació, de quatre nius a Palma

S’ha editat una nova infografia amb l’objectiu d’ajudar la població a diferenciar aquesta espècie invasora de les altres vespes autòctones

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Servei de Protecció d’Espècies, ha rebut enguany un total de quatre avisos per la possible presència de la vespa asiàtica a Mallorca. En concret, s’han detectat i eliminat quatre nius al terme municipal de Palma entre els mesos d’abril i juny. Els nius localitzats ja s’han enviat a la Universitat de les Illes Balears (UIB) per fer-ne l’estudi genètic amb la finalitat d’establir-ne l’origen. El Govern recalca la importància de la col·laboració ciutadana per ajudar en la detecció ràpida d’aquesta espècie.

En aquest sentit, el conseller Joan Simonet ha assenyalat que «la prevenció de l’arribada de nous individus és una tasca tan important com la de control de l’espècie. Per això, demanam a la població la seva col·laboració per a la ràpida detecció d’aquesta espècie. Recordam que tenim diferents canals d’informació per rebre avisos, tot tenint en compte que es tracta d’un insecte de difícil detecció i amb una capacitat reproductora molt elevada i exponencial». Simonet ha explicat que, amb l’objectiu d’ajudar a conèixer millor la Vespa velutina i altres possibles vespes invasores i diferenciar-les de les espècies autòctones, «la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha elaborat una nova infografia amb els dibuixos de l’il·lustrador i entomòleg Xavier Canyelles».

Cal recordar que la vespa asiàtica, catalogada com a espècie exòtica invasora en el Catàleg espanyol, va arribar a Mallorca l’any 2015. Se’n va trobar un niu al municipi de Sóller, que va ser retirat gràcies a la intervenció del Servei de Protecció d’Espècies i el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), en col·laboració amb el laboratori de Zoologia de la UIB, els agents de medi ambient i les associacions d’apicultors.

A causa de la dinàmica exponencial de creixement d’aquesta espècie invasora procedent d’Àsia, l’any 2016, en què es varen localitzar nou nius, es va iniciar una campanya de control i eradicació mitjançant la instal·lació de trampes atraients, la recerca activa i la retirada de tots els nius que es trobaven, de manera que es pogués limitar la dispersió de l’espècie. Les següents campanyes van ser decisives. L’any 2017, l’expansió continuava i, al mateix temps, s’incrementaven les tasques de control amb la col·locació de més trampes i la retirada de fins a vint nius en tota la temporada. El canvi de tendència es va produir el 2018, any en què només se’n va detectar un niu.

Durant el 2019, tampoc se’n va capturar cap exemplar ni va haver-hi cap avís positiu per part de la població. L’any 2020, es va continuar sense detectar cap vespa asiàtica i el 2021, després de dos anys sense observar cap activitat de l’espècie, es va declarar eradicada de Mallorca, que va ser el primer territori europeu en aconseguir l’eradicació d’aquesta espècie exòtica invasora.

No obstant això, l’estiu de 2021, el Servei de Protecció d’Espècies va rebre un avís que va resultar positiu. El COFIB va localitzar i retirar un niu a un solar ubicat a la urbanització Son Ramonell, a Marratxí. El laboratori de zoologia de la UIB en va fer l’anàlisi genètica i es va concloure que les vespes provenien d’una estirp diferent de les de la primera onada; per tant, es tractava d’una nova introducció. Els anys 2022 i 2023 no va haver-hi constància de la presència de la vespa asiàtica, tot i que es varen continuar rebent avisos, que van ser sempre negatius.

El programa de seguiment i vigilància de l’espècie és possible gràcies a la implicació i el compromís de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Servei de Protecció d’Espècies i del COFIB. A més, es compta amb l’assessorament tècnic de la UIB. Els avisos de l’espècie es poden comunicar a través dels canals següents: whatsapp (606875244), adreça electrònica (especies@dgmedinatural.caib.es) i a través de Línia Verda COFIB - Espècies Invasores (www.lineaverdecofib.es) i Vespapp (vespapp.uib.es/).