18 setembre 2024 Conselleria d'Educació i Universitats

Més places i nous estudis a totes les illes per al curs de formació professional 2024-2025 que arranca divendres NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges

Més places i nous estudis a totes les illes per al curs de formació professional 2024-2025 que arranca divendres

Enguany, els més de 20.000 alumnes de les Illes Balears que han optat per estudiar FP es formaran a empreses des del primer curs

La Conselleria ha ampliat en 470 el nombre de places disponibles i hi haurà 1.839 professors, 110 més que l’any passat

El conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera; el secretari autonòmic de Desenvolupament Educatiu, Mateu Suñer, i la directora general de Formació Professional i Ordenació Educativa, Bel Salas, han presentat avui les dades del curs 2024-2025 de formació professional que arranca aquest divendres, 20 de setembre, un curs que enguany tendrà més places i més oferta formativa a les Illes Balears. La Conselleria d’Educació i Universitats ha ampliat en 470 el nombre de places disponibles i també ha incrementat el nombre de professors, que passen de 1.729 docents el curs anterior a 1.839 el curs 24-25. Per illes, hi haurà 1.392 docents a Mallorca, 195 a Menorca, 233 a Eivissa i 19 a Formentera.

 Com s’ha dit anteriorment, s’incrementa en 110 el nombre de professors de formació professional, dels quals 86 donaran resposta a la nova llei d’FP i s’encarregaran de millorar l’atenció en les pràctiques formatives dels alumnes. Cal recordar, que aquest curs s’ha doblat el nombre d’hores destinades a tutoritzar els alumnes que faran la formació a empreses.

 El conseller Antoni Vera ha remarcat que «aquest curs 24-25 també destaca perquè tota la formació professional serà dual, és a dir, l’alumnat podrà realitzar  la seva formació en una empresa des del primer curs». La Conselleria d’Educació i Universitats assumeix la gestió dels 14.000 alumnes que previsiblement es donaran d’alta en la Seguretat Social, el doble que el curs passat.

 Places i oferta formativa

 Enguany, més de 20.000 alumnes cursaran algun dels 113 cicles d’FP de 23 famílies professionals. Cal recordar que el procés de matrícules d’FP encara segueix obert i s’espera un nombre d’alumnes lleugerament superior al del curs passat. Aquesta dada confirma la consolidació d’aquests estudis tant per a les famílies com per a les empreses, que de cada vegada més confien en els alumnes d’FP per trobar treballadors qualificats.

 La formació s’impartirà en 56 instituts d’ensenyament secundari (IES), 11 centres integrats de formació professional (CIFP), 18 centres concertats i 5 centres d’educació de persones adultes (CEPA).

 El procés de matrícula encara està obert i el divendres 20 de setembre s’obri el termini per sol·licitar cita prèvia per adjudicar les places vacants. El mes d’octubre s’obrirà la matrícula per cursar els certificats de professionalitat.

 Per illes, les places presencials són les següents:

  • A Mallorca s’ofereixen 10.650 places, 308 més que el curs anterior.
  • A Menorca, 1.205 places, 36 més.
  • A Eivissa, 1.480, 111 més.
  • A Formentera, 107, 15 més.

 Nova oferta

 Aquest curs presenta una oferta formativa ampliada, amb un total de 30 cicles més (29 cicles i 1 curs d’especialització), dels quals 3 són cicles nous que mai s’havien impartit a les Illes:

A Mallorca s’ofereix el Grau Superior en Organització i Control d’Obres de Construcció, que s’impartirà al Politècnic.
A Menorca, l’IES Josep Maria Quadrado incorpora un cicle de Grau Bàsic en Arranjament i Reparació d’Articles Tèxtils i de Pell.
A Eivissa, el CIFP Can Marines oferirà el cicle de Grau Mitjà de Tècnic en Manteniment d’Embarcacions d’Esbarjo en modalitat dual intensiva, molt demandat des de fa anys pel sector nàutic.

 A més, s’ha afegit un nou curs d’especialització al CIFP Juníper Serra de manteniment i seguretat de vehicles híbrids i elèctrics, el qual s’integra dins l’oferta general de formació professional.

 Gestió dels certificats professionals

 Una de les principals novetats d’aquest curs és el canvi en la gestió dels certificats professionals dels centres públics, que abans eren gestionats pel SOIB i a partir d’aquest curs els certificats professionals educatius seran gestionats directament per la Conselleria d’Educació i Universitats. La resta de certificats continuaran sent gestionats pel SOIB. Un total de 2.038 alumnes es podran beneficiar d’aquesta nova gestió. La Conselleria d’Educació i Universitats gestionarà un total de 136 certificats professionals, 49 nous.

 Més suport a l’FP bàsica

 El conseller Vera ha destacat l’increment de mitjans de suport per atendre la diversitat, amb mestres d’AL (d’audició i llenguatge), mestres PT (especialitzats en educació especial) i orientadors, als centres que tenen dos o més grups d’FP bàsica. Se’n beneficiaran d’aquesta mesura 20 centres, que en total disposaran de  8 docents més. 

 A més s’ha ampliat el «Projecte Parlem Català», programa que impulsa intercanvis entre centres dels territoris de parla catalana per a l’alumnat de formació professional bàsica. 

 FP Dual Intensiva 

 La Conselleria d’Educació i Universitats aposta decididament per la modalitat dual intensiva, que enguany disposarà de 113 places més que el curs passat, fins a un total de 574. En aquesta modalitat d’FP, els alumnes, a més de realitzar més hores de formació en empreses, rebran una remuneració econòmica i estaran contractats com qualsevol altre treballador.

Més aules ATECA

 Les aules ATECA són espais tecnològics que acosten als alumnes als entorns de treball i que disposen de recursos propis de cada sector productiu, mitjançant simuladors i altres elements tecnològics.

 Les aules ATECA es començaren a implantar durant el curs 2020-2021. Des de llavors i fins al curs passat s’havien posat en marxa 22 aules ATECA. Els alumnes d’aquest curs que ara comença disposaran de 15 aules ATECA més: 11 a Mallorca, 2 a Menorca i 2 a Eivissa.

 Tot i això, el conseller d’Educació ha assenyalat que la Conselleria no deixarà de banda les opcions formatives més tradicionals, com és el cas del certificat professional de la pedra en sec.

La creació de nova oferta formativa i la creació de les aules ATECA està finançada pel Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports, i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

 Els estudis més demandats

 Durant el procés d’admissió a FP a les Illes Balears les famílies més demandes han estat: activitats físiques i esportives, hoteleria i turisme, imatge personal, imatge i so, informàtica i comunicacions, maritimopesquera, sanitat i serveis socioculturals i a la comunitat.

 Pel que fa a GRAU BÀSIC, a totes les illes les famílies professionals que ocupen els primers llocs són: hoteleria i turisme, imatge personal, transport i manteniment de vehicles, electricitat i electrònica, administració i gestió, i informàtica i comunicacions.

 Quant als cicles de GRAU MITJÀ, hi ha dos cicles que coincideixen com els més sol·licitats: guia en el medi natural i del temps lliure i cures auxiliars d’infermeria.

 Finalment, pel que fa als cicles de GRAU SUPERIOR les famílies més demandes són:

A Mallorca: sanitat, serveis socioculturals i a la comunitat, i activitats físiques i esportives.
A Eivissa: serveis socioculturals, informàtica i comunicacions, maritimopesquera, i administració i gestió.
A Menorca: serveis socioculturals, informàtica i comunicacions, activitats físiques i esportives, i administració i gestió.

 Cal destacar que el cicle d’Educació Infantil és el que té més sol·licituds i, a més a més, el que consta en les 3 illes més grans, ocupant a Mallorca i Menorca la primera posició.

 Millora de les infraestructures

 El conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera, ha recordat que l’aposta del seu equip i de tot el Govern de les Illes Balears és que aquesta sigui la legislatura de la formació professional.

 Per aconseguir-ho, és necessària la inversió en la construcció de noves infraestructures i la millora de les existents. De manera immediata, la Conselleria d’Educació i Universitats iniciarà la construcció del nou CIFP Ciutadella, que ja ha sortit a licitació per 3.842.536,94 euros. Aquest nou centre, que s’ubicarà a l’antiga estació marítima de Ciutadella, acollirà un total de vuit cicles de les famílies d’hoteleria i turisme i permetrà iniciar l’oferta d’indústries alimentàries. Al nou CIFP està previst que s’imparteixin els graus bàsics d’Activitats de Forn i Pastisseria i Cuina i Restauració, els graus mitjans de Serveis en Restauració, Tècnic en Cuina i Gastronomia i Tècnic en Forn, Pastisseria i Confiteria, i els graus superiors de Direcció de Cuina, Gestió d’Allotjaments Turístics i Guia, Informació i Assistència Turístiques. 

 A més del CIFP de Ciutadella, el pla d’infraestructures d’FP també preveu la construcció de 9 centres integrats més de formació professional: 6 a Mallorca, 2 més a Menorca i 1 a Eivissa.

 També s’executaran importants reformes, com la prevista al Politècnic de Palma, que deixarà de ser un IES i passarà a ser un CIFP, i als centres integrats d’FP Francesc de Borja Moll (Palma), Pere de Son Gall (Llucmajor) i Pau Casesnoves (Inca). A més, està prevista l’ampliació del CIFP Can Marines (Eivissa) i l’IES Son Pacs (Palma), entre d’altres.

 Per altra banda, els cicles formatius de grau mitjà i superior LOE/LOMCE estan finançats per la Unió Europea amb el Fons REACT-UE, com a part de la resposta de la Unió a la pandèmia de la COVID-19, en el marc del Programa Operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020 de les Illes Balears.

 Nous cicles 24-25 per illes

 Els 30 cicles nous d’aquest curs es distribuiran de la següent manera:

 A Eivissa, se n’impartiran sis de règim general:

  • A l’IES Sa Blanca Dona, el Títol Professional Bàsic en Serveis Administratius.
  • A l’IES Xarc, dos títols, el de Tècnic Professional Bàsic en Mantiment d’Habitatges i el de Tècnic Superior en Administració i Finances.
  • Al CIFP Can Marines, el Grau Mitjà en Aprofitament i Conservació del Medi Natural.
  • A l’IES Sant Agustí, el Grau Mitjà en Cures Auxiliars d’Infermeria.
  • A l’IES Isidor Macabich, el Grau Superior en Direcció de Cuina. 

 A Formentera: l’IES Marc Ferrer impartirà el curs de Tècnic Superior en Administració i Finances.

 A Menorca, l’IES Josep Maria Quadrado impartirà el Títol Professional Bàsic en Arranjament d’Articles Tèxtil i de Pell.

 A Mallorca, s’impartiran els següents cicles nous:

  • Al CEPA Mancocomunitat des Pla, el Grau Mitjà Tècnic en Emergències Sanitàries.
  • Al CIFP l’Embat, Grau Mitjà Tècnic en Manteniment d’Embarcacions d’Esbarjo.
  • A l’IES Baltasar Porcel, el Grau Mitjà Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria i el Grau Mitjà Tècnic en Jardineria i Floristeria.
  • A l’IES Felanitx, el Grau Mitjà Tècnic en Cuina i Gastronomia.
  • A l’IES Politècnic, el Grau Superior Tècnic en Organització i Control d’Obres de Construcció.
  • A l’IES Sineu, el Grau Superior Tècnic en Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma.

 Respecte als cicles nous de règim dual intensiu, a Can Marines (Eivissa) s’impartirà el Grau Mitjà de Tècnic en Manteniment d’Embarcacions d’Esbarjo. La resta, s’impartiran a Mallorca:  Grau Superior Tècnic en Automoció al CIFP Juníper Serra (Palma), Grau Superior Tècnic en Administració i Finances al CIFP Pere de Son Gall (Llucmajor), Grau Superior Tècnic en Automoció al CIFP Politècnic de Llevant (Manacor), Grau Superior Tècnic en Gestió d’Allotjaments Turístics i Grau Superior Tècnic en Direcció de Cuina a l’IES Calvià.

També hi haurà cicles nous a l’FP concertada. Al CPFP Menorca, a Ciutadella, s’impartirà el curs de Grau Mitjà Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria. A Mallorca, per centres, els estudis següents:

  • Al CC La Salle-Inca, el Títol Professional Bàsic en Serveis Administratius.
  • Al CC Adema Escuela Dental (Palma), el Títol Professional Bàsic en Accés i Conservació d'Instal·lacions Esportives.
  • Al CC Santa Mónica (Palma), el Grau Mitjà Tècnic en Sistemes Microinformàtics i Xarxes.
  • Al CC La Salle (Palma), el Grau Mitjà Tècnic en Cures Auxiliars d'Infermeria.
  • Al CC Sant Alfons (Felanitx), el Grau Superior Tècnic en Condicionament Físic.
  • Al CC Sant Josep Obrer (Palma), el Grau Superior Tècnic en Desenvolupament d'Aplicacions Web.
  • Al CC Aula Balear (Palma), el Grau Superior Tècnic en Educació infantil.