11 maig 2024 Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

Medi Natural commemora el Dia Mundial de les Aus Migratòries, que enguany se centra en la importància dels insectes per conservar-les NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Natural commemora el Dia Mundial de les Aus Migratòries, que enguany se centra en la importància dels insectes per conservar-les

Els objectius d’aquesta celebració són crear consciència sobre la necessitat de protegir i cuidar els seus hàbitats i recordar les amenaces que les assetgen

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural se suma avui a la commemoració del Dia Mundial de les Aus Migratòries. Els objectius principals d’aquesta celebració, que va començar l’any 2006, són crear consciència sobre la necessitat de conservar les aus i els seus hàbitats, recordar la seva importància ecològica i les amenaces que les assetgen, i reforçar la cooperació internacional per protegir-les i conservar-les. Enguany, la jornada central de la celebració del Dia Mundial de les Aus Migratòries serà aquest dissabte, 11 de maig, dia en què es destacaran els problemes relacionats amb la disminució de les poblacions d’insectes a nivell general i la importància que tenen per a les aus migratòries.

En aquest sentit, la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal vol recalcar que els insectes són una font essencial d’energia per a moltes espècies migratòries que fan aturades estratègiques durant el seu viatge. Mentre estan migrant, les aus cerquen insectes a tots els hàbitats que travessen i exerceixen una tasca de control de les seves poblacions. No obstant això, la pèrdua d’hàbitats o de la seva qualitat pot amenaçar l’èxit del procés de migració d’aquestes aus; per això, durant aquest Dia Mundial es vol incidir en l’adopció de mesures proactives per conservar-los.

Cal recordar que les Illes Balears tenen una elevada importància en la conservació de les aus migratòries per la seva localització estratègica (ben al mig del Mediterrani occidental) i formen part d’aquest conjunt de petites illes del Mediterrani que serveixen de lloc d’aturada. Cada any, milions d’aus migratòries de més de 235 espècies diferents venen i travessen les Illes Balears en la seva migració prenupcial (a la primavera i prèvia a la reproducció) i postnupcial (a la tardor i posterior a la cria) i fan aturades per alimentar-se i agafar forces per continuar els seus llargs viatges.

La protecció de les espècies i els hàbitats permet que aquest trajecte arribi a bon port. N’hi ha que queden al nostre territori a passar temporades, algunes altres només hi estan de pas o, fins i tot, n’hi ha que tan sols sobrevolen l’arxipèlag sense aturar-s’hi. L’existència d’hàbitats i espais naturals protegits i ben conservats és de vital importància perquè les aus puguin descansar i alimentar-se. A les Illes Balears hi ha un total de 151.305,50 hectàrees catalogades com a zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA). A més, disposam de set parcs naturals, un parc nacional maritimoterrestre, un paratge natural i dues reserves naturals.

Les aus migratòries al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca

Cada any hi ha més espècies que crien al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca. No obstant això, en els darrers 15 anys el nombre d’exemplars migrants ha minvat considerablement per raons desconegudes. Abans arribaven grans esbarts d’algunes espècies com ara el corriol variant (Calidris alpina), el batallaire (Calidris pugnax), el corriol de bec llarg (Calidris ferruginea) o la cetla blanca (Spatula querquedula), però ara els que venen són escassos.

La minva dels esbarts de limícoles migratoris és una constant no només a l’Albufera, també a la resta de zones humides de l’illa, per la qual cosa les causes no poden ser locals i, segurament, tenen a veure amb el canvi global (climàtic i ambiental) que es dona a molts indrets d’Europa i Àfrica, fet que afecta notablement les espècies migratòries.

Des de la creació del Parc, fa 35 anys, s’hi han comptabilitzat fins a 55 espècies d’aus migratòries pures (és a dir, espècies que només es detecten durant els passos migratoris). També hi ha registrades 141 espècies més, que tenen una part de la població que queda a l’Albufera a passar-hi l’estiu o l’hivern com, per exemple, la juia (Vanellus vanellus) o l’agró roig (Ardea purpurea), així com una quarantena llarga d’aus accidentals o divagants.