30 d’abril 2024 Conselleria de Salut

El Parlament convalida el Decret que coordinarà l'assistència sanitària urgent i emergent a ciutadans comunitaris i britànics desplaçats temporalment a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Parlament convalida el Decret que coordinarà l'assistència sanitària urgent i emergent a ciutadans comunitaris i britànics desplaçats temporalment a les Illes Balears

Amb l'arribada massiva de visitants es requereix una regulació urgent d'aquestes situacions, i que justifiquen l'extraordinària i urgent necessitat

El SAMU 061 es converteix en l'autoritat sanitària

El Parlament ha convalidat avui el Decret 1/2024 pel qual es regulen determinats aspectes de l'activitat urgent i emergent a les Illes Balears aprovat pel Consell de Govern el passat 22 de març.

Durant la seva intervenció, la consellera de Salut, Manuela García, ha explicat que “l'arribada de turistes, nacionals i no nacionals, en determinats mesos de l'any, provoquen que sigui necessària una revisió de les actuals polítiques sanitàries per a descongestionar els serveis d'urgències de la sanitat pública”. Això permetrà “poder continuar prestant una assistència sanitària en condicions d'igualtat efectiva i de qualitat, així com assegurar un sistema universal i públic”.

Actualment ens trobam amb nombrosos operadors d'assistència sanitària extrahospitalària. Molts dels ens locals amb platges sota la seva responsabilitat, disposen de servei d'ambulàncies contractat, que no està integrat en l'administració sanitària, la qual cosa genera descoordinació, falta d'informació assistencial i disparitat de la prestació.

Cada vegada són més freqüents situacions d'atenció sobre el terreny d'urgències que no són comunicades al Centre Coordinador d'Urgències Mèdiques (CCUM-SAMU061) o trasllats a centres sanitaris que no han estat prèviament previnguts, o trasllats a centres sanitaris no capacitats per a atendre el tipus de patologia que presenta l'usuari. Aquest fet pot provocar que l'atenció als pacients segons la seva patologia no sigui òptima, afectant greument el temps i la forma d'aquesta prestació.

En aquest sentit, la consellera García ha exposat que “es fa necessari incorporar noves modalitats de gestió compartida que permetin coordinar-nos i aprofitar els recursos sanitaris tant públics com privats disponibles a les Illes Balears”

L'assistència sanitària urgent o emergent inclou la regulació de l'activitat de les ambulàncies i la coordinació interhospitalària especialment en casos d'urgència com el  codi ictus o politrauma, entre altres; així com l'organització dels trasllats a centres sanitaris.

“La finalitat d'aquesta norma és, per tant, evitar que fora d'aquest marc es puguin realitzar assistències sanitàries en un espai públic que no estiguin coordinades per l'administració sanitària i suposi, per tant, una vulneració dels principis d'igualtat, universalitat i caràcter públic que promulga el nostre marc normatiu”, ha assenyalat la consellera.

El SAMU 061 serà l'única autoritat sanitària competent

Tal com ha detallat la consellera de Salut, amb aquest decret el Centre Coordinador d'Urgències Mèdiques del (CCUM-SAMU061) es converteix en l'autoritat sanitària competent per a la coordinació de tots els intervinents en l'atenció sanitària extrahospitalària urgent i emergent.

Aquest decret reconeix expressament la condició d'agent d'autoritat sanitària al primer facultatiu del SAMU061 present en un incident en el qual coincideixin dos o més unitats de transport sanitari.

En aquests casos, aquestes ambulàncies hauran d'identificar-se davant el 061 i comunicar quan vagin a realitzar una assistència i consultar el centre sanitari de trasllat, en cas de trasllat, per a evitar problemes sobrevinguts.

Xarxa d'assistència urgent a comunitaris i britànics

El decret validat avui també regula la creació de la Xarxa de Centres i Serveis Sanitaris de Suport a l'assistència urgent i emergent a comunitaris i britànics desplaçats temporalment a les Illes Balears.

La concentració de desenes de milions de visitants en un lapse limitat de temps en el territori balear, fa que cada vegada siguin més freqüents les situacions de saturació dels centres sanitaris públics, molt especialment en els serveis d'urgències, així com els serveis de transport sanitari, les unitats de vigilància intensiva i les de cirurgia.

Es dissenya un sistema que, a partir de la publicitat, la igualtat, i la llibertat de decisió, permeti habilitar els centres sanitaris de titularitat privada, que reuneixin uns requisits de qualitat equiparables als públics, i que manifestin la seva voluntat en tal sentit, com a centres de suport assistencial al sistema sanitari públic.

Els centres d'assistència sanitària de titularitat privada que desitgin sol·licitar la seva admissió en la Xarxa de Centres i Serveis Sanitaris de Suport hauran de complir una sèrie de requisits com:  comptar amb un servei d'hospitalització convencional, un servei d'Urgències, atenció quirúrgica en Urgències, comptar amb una Unitat de Vigilància intensiva (UCI) i un Servei de transport sanitari propi o contractat.

El Servei de Salut de les Illes Balears publicarà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, l'oferta de serveis assistencials habilitables, els requisits necessaris per a aquesta, les condicions assistencials, temporals i econòmiques d'execució de la prestació, així com la informació adequada per a la participació de tots els centres o serveis sanitaris assistencials en condicions d'igualtat i transparència.

La consellera de Salut s'ha mostrat satisfeta de la convalidació d'aquest decret de manera unànime en el Parlament i ha assegurat que l'aprovació del mateix permetrà que tots els ciutadans, independentment de la seva situació administrativa, tenguin “accés a una assistència sanitària urgent o emergent de qualitat i en condicions d'igualtat”.