25 d’abril 2024 Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació

Marga Prohens destaca a la jornada tributària que el règim fiscal crearà dinamisme econòmic i facilitarà l’atracció d’inversions NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Marga Prohens destaca a la jornada tributària que el règim fiscal crearà dinamisme econòmic i facilitarà l’atracció d’inversions

La Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació ha organitzat un conjunt de ponències per aclarir dubtes sobre el reglament del règim fiscal, i per debatre d’altres qüestions d’actualitat tributària

La presidenta del Govern anuncia que des de la posada en marxa de la reforma fiscal 5.627 famílies de les Illes Balears s’han estalviat l’impost de successions

La Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació ha organitzat aquest dijous 25 d'abril una jornada tributària per a debatre sobre l'aprovació del Reglament del Règim Fiscal Especial de les Illes Balears i altres qüestions de l'actualitat tributària. La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha clausurat la jornada celebrada a la sala d'actes de l'edifici de Son Lledó, i que ha comptat amb la presència d'experts en la matèria, destacant que el règim fiscal ajudarà a crear dinamisme econòmic, facilitarà l’atracció d’inversions i la creació d’empreses.

«És una de les mesures més importants per compensar els sobrecosts i desavantatges de la insularitat al nostre teixit econòmic i empresarial, per a que les empreses de les nostres illes puguin competir en igualtat de condicions a les empreses de la península», ha afirmat la presidenta del Govern. «Som conscients que aquest règim fiscal ens situa en una posició molt més favorable que la que teníem abans, però no ens conformam. És cert que ja no partim des de zero, però volem anar a més», ha afegit.

En aquest sentit, ha posat en relleu que una de les altres mesures en la que el Govern està treballant junt amb el conjunt del teixit econòmic i empresarial de les Illes Balears és l’eliminació o, en tot cas, la flexibilització de la regla de minimis, que limita les ajudes que les empreses insulars reben per importar i exportar. «Hi ha d’haver un nou import que estableixi el mateix marc de competitivitat de les empreses continentals».

Prop de 300 persones han assistit a aquesta jornada tributària, que compta amb el suport de l'Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i les Illes Balears (APTTCB) i la Federació Espanyola d'Associacions Professionals de Tècnics Tributaris i Assessors Fiscals (FETTAF). A més, la Conselleria ha comptat amb la col·laboració del Col·legi d'Economistes de les Illes Balears, el Col·legi oficial de Titulats Mercantils i Empresarials de Balears (COTME), Associació Espanyola d'Assessors Fiscals (AEDAF), el Col·legi Oficial Gestors Administratius de Balears, el Col·legi d'Advocats de les Illes Balears (ICAIB) i la Universitat de les Illes Balears (UIB).

El vicepresident del Govern, Antoni Costa, i el rector de la UIB, Jaume Carot, han inaugurat la jornada i han donat pas a la primera ponència de la tarda, en la qual l'administrador tributari de l'Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB), Alberto Roibal, ha explicat la reforma fiscal que va impulsar el Govern en el mes de juliol.

La presidenta Marga Prohens s’hi ha referit en el seu discurs, i ha anunciat que des de la posada en marxa de la reforma fiscal, 5.627 famílies de les Illes Balears s’han estalviat l’impost de successions, i des del mes de desembre, el 90% de les persones que ho han de pagar decideixen aplicar-se la bonificació del 100%.

A més, 429 joves menors de 30 anys s’han estalviat l’Impost sobre Transmissions Patrimonials a l’hora de comprar-se el seu primer habitatge habitual, amb un estalvi mitjà de 20.000 €, i 715 joves menors de 36 anys, i famílies nombroses, monoparentals o amb discapacitats al seu càrrec s’han beneficiat de la bonificació del 50% en l’impost, amb un estalvi mitjà de 10.000 €.

Seguidament, el president de la APTTCB, Joan Torres Torres, ha presentat la ponència «El TEAC i les seves resolucions, certesa i seguretat jurídica», a càrrec de José Antonio Marco Sant Joan, president del Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC). Després del piscolabis, ha tingut lloc la ponència «El valor de referència, impacte en la tributació autonòmica». En primer lloc, ha intervingut la subdirectora general de Valoració i Inspecció, María Isabel García Vaquero, per a departir sobre els aspectes fonamentals del valor de referència. Seguidament, el subdirector general de Gestió Cadastral, Col·laboració i Atenció al Ciutadà, Jesús Puebla Blasco, ha presentat Luis Bachiller García, gerent regional del Cadastre a les Illes Balears, que ha explicat la implantació territorial del valor de referència a les Illes Balears.

A les 19 hores, l'inspector d'Hisenda en excedència, economista i assessor fiscal Javier Monzón ha presentat la seva ponència «Comptabilitat del REIB» i, seguidament, la subdirectora general d'Imposts sobre les Persones Jurídiques, Natalia Jaquotot Garre, ha explicat la llei i el reglament del REIB.