22 març 2023 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

Afers Socials i UIB posen en marxa l’assignatura «Dret d’immigració i asil» de la Facultat de Dret NNota Informativa

Afers Socials i UIB posen en marxa l’assignatura «Dret d’immigració i asil» de la Facultat de Dret

Els alumnes, acompanyats per la Conselleria i la UIB, han visitat el Centre d’Informació i Assessorament a la Immigració del Govern de les Illes Balears (OFIM) on s’ha impartit una part de la formació pràctica

Aquesta assignatura neix de la necessitat de comptar amb professionals amb formació específica per fer front i atendre la població immigrada amb tot el relacionat amb estrangeria

 

Els primers 30 alumnes de l’assignatura «Dret d’Immmigració i Asil» de la Facultat de Dret de la Universitat de les Illes Balears, acompanyats de la directora general de Serveis Socials, Teresa Vallespir, i de la coordinadora i professora de dret internacional públic de la UIB, Margalida Capellà, han assistit avui a una de les classes formatives que s’ha duit a terme al Centre d’Informació i Assessorament a la Immigració del Govern de les Illes Balears (OFIM), que depèn de la Conselleria d’Afers Socials i Esports. En la formació d’avui els tècnics de l’oficina han exposat casos pràctics amb què es troben a diari a l’hora d’atendre un col·lectiu que sovint és vulnerable i necessiten una atenció jurídica i social especialitzada.

Des del passat 15 de febrer els alumnes de la Facultat de Dret de la UIB tenen la possibilitat de fer aquesta assignatura que té un enfocament interdisciplinari i que posa èmfasi als aspectes socials de drets humans que envolten el fenomen de la immigració i el refugi.

Tant des de la Conselleria d’Afers Socials i Esports com des de la UIB s’havia detectat la necessitat de comptar amb professionals amb formació específica en un camp normatiu d’alta complexitat per fer front a les necessitats d’informació, acompanyament i assistència jurídica, i atendre la població immigrada amb tot allò relacionat amb estrangeria.

El curs consta de 6 ECTS (150 hores) repartits en classes teòriques, seminaris pràctics i treball autònom de l’alumnat. L’assignatura consta de dues parts molt diferenciades: un mòdul de dret d’estrangeria i un de dret d’asil. L’objectiu és fer una formació en la qual es sensibilitzi l’alumnat sobre el context de la immigració i del refugi dins del marc dels drets humans i que és necessària per poder identificar i prevenir situacions de violació dels drets humans (tracta de persones, explotació laboral, explotació sexual, devolució o expulsió il·legal, maltractaments...).

És la primera vegada que es fa una formació específica i amb un enfocament interdisciplinari en aquest camp en els estudis de grau de dret.