LOGO CAIB
7 desembre 2023 Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

Medi Natural confirma la troballa de l'escarabat exòtic i invasor 'Gonipterus platensis' a Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Natural confirma la troballa de l'escarabat exòtic i invasor 'Gonipterus platensis' a Mallorca

Fins al dia d'avui no es tenia constància de la presència d'aquest coleòpter a les Illes Balears

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Servei de Sanitat Forestal de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, ha confirmat la troballa de l'escarabat exòtic i invasor Gonipterus platensis a l'illa de Mallorca, en concret, al municipi d'Alaró. Fins al dia d'avui no es tenia constància de la presència d'aquest coleòpter a les Illes Balears.

Es tracta d'un curculiònid de mida petita (5 centímetres de longitud) que s'alimenta durant tot el seu cicle biològic de fulles dels eucaliptus. La seva afecció serà baixa, ja que l'eucaliptus és un arbre molt poc utilitzat en jardineria i no es planta de manera natural en superfície forestal. Aquest coleòpter és originari de Tasmània (Austràlia), però s'ha expandit com espècie invasora a Nova Zelanda, Amèrica del Sud (Argentina, Brasil, Xile i Colòmbia), Estats Units (Califòrnia) i l'oest d'Europa (Espanya i Portugal).

El Servei de Sanitat Forestal col·labora amb diversos experts del sector per desenvolupar i divulgar la recerca científica. En aquest cas, els autors de l'estudi han estat: Marc Mascaró, Antonio J. Velázquez De Castro, Luis Núñez i Josep M. Riba-Flinch. A més, per tal de divulgar i fer arribar la troballa a un públic més extens, s'ha fet un article científic titulat: «Primera detección del gorgojo de los eucaliptos, Gonipterus platensis (Marelli, 1926) (Coleoptera: Curculionidae), en las Islas Baleares (España)», publicat al Butlletí núm. 66 de la Societat d'Història Natural de Balears (BSHNB) de novembre de 2023.

Cal recalcar que aquesta investigació es du a terme per la necessitat de conèixer amb més profunditat la fauna dels boscos de les Illes Balears i, d'aquesta manera, poder controlar i detectar des d'etapes inicials els possibles organismes patògens que es puguin introduir a l'Arxipèlag. En els darrers anys, el Servei de Sanitat Forestal ha constatat i publicat la presència d'altres insectes com: Ergates faber, Phoracanta semipuctata, Oobius rudnevi i Pterolepis pityusensis. La publicació es pot consultar a la pàgina web sanitatforestal.caib.es.