10 maig 2024 Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural organitza a Palma el II Workshop de Nidificació de Tortugues Marines a Espanya NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural organitza a Palma el II Workshop de Nidificació de Tortugues Marines a Espanya

L’objectiu d’aquest taller és posar en comú els protocols d’actuació entre les diferents comunitats autònomes del Mediterrani espanyol i arribar a acords per millorar la gestió de la nidificació d’aquesta espècie

Palma acull avui i demà (10 i 11 de maig) el II Workshop de Nidificació de Tortugues Marines que es du a terme a Espanya. La jornada, que té lloc a les instal·lacions de l’Aula del Mar, al Molinar, està organitzada per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, i compta amb la col·laboració del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Aquest taller té la finalitat de donar continuïtat a les jornades de coordinació d’actuacions per al seguiment de la nidificació de la tortuga marina Caretta caretta al Mediterrani espanyol, que es varen iniciar el maig de 2023 al Centre de Recuperació d’Animals Marins de la Fundació CRAM, a Barcelona, i que van ser tot un èxit.

Enguany, el departament de fauna marina del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), organisme que pertany a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, pren el relleu i organitza aquest II Workshop, amb la presència d’experts i personal tècnic d’administracions i entitats que treballen en la nidificació d’aquesta espècie a les diferents comunitats autònomes del Mediterrani espanyol. Així, durant aquests dos dies s’exposaran experiències, es consensuaran acords, es posaran en comú els protocols d’actuació i es proposaran millores en la gestió de la nidificació d’aquesta espècie.

En aquest sentit, la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, ha destacat que la celebració d’aquesta trobada «és de vital importància per poder donar una resposta coordinada i eficient al fenomen creixent de nidificació de tortugues marines a les costes del Mediterrani occidental, que sembla que estan colonitzant una nova àrea de reproducció en els darrers anys, probablement a causa de les elevades temperatures de la seva àrea de reproducció tradicional al Mediterrani oriental».

En total, hi participen gairebé quaranta persones, amb representació del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal del Govern de les Illes Balears, el COFIB, l'IRFAP-Limia, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Fundació Palma Aquarium, el Centre de Visitants de Cabrera, la Generalitat de Catalunya, la Fundació CRAM, la Universitat de Barcelona, el Grup BETA de la Universitat de Vic, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Fundació Oceanogràfic, l’ONG Xaloc, la Direcció General de Patrimoni Natural i Acció Climàtica de Múrcia, el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre El Valle, l’Agència de Medi Ambient i Aigua d’Andalusia, l’Estació Biològica de Doñana, l’Aquari de Sevilla i l’associació Seashore.

Cal recordar que a les Illes Balears el primer registre de nidificació de tortuga marina va ser a Eivissa el 2015, però sense èxit. El 2019 es va produir el primer cas reeixit a la mateixa illa. L’any següent, el 2020, es van detectar dos nius a Menorca i un a Eivissa, i el 2021 i 2022 només es van detectar dos intents a Formentera. L’estiu passat, el 2023, se’n van registrar nou l’arxipèlag balear. El resultat va ser de tres intents i sis nius confirmats (tres a Mallorca i tres a Eivissa).

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural recalca que per contribuir a la conservació d’aquesta espècie protegida i facilitar les tasques als equips tècnics és molt important avisar a l’112 com més aviat millor en cas d’observar a la platja una tortuga marina, el seu rastre o cries que surten del niu. En aquests casos es demana que no es molesti l’animal, que es mantingui una distància prudencial i que s’eviti fer renou o utilitzar llums a prop seu.