17 maig 2024 Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural impulsa la creació de reserves urbanes per a la conservació i la protecció de la sargantana de les Pitiüses NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural impulsa la creació de reserves urbanes per a la conservació i la protecció de la sargantana de les Pitiüses

La Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, a través del COFIB, també ha elaborat un vídeo i un manual de bones pràctiques per conscienciar de la importància i el valor d’aquesta espècie autòctona i endèmica

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, amb la col·laboració dels ajuntaments d’Eivissa i Formentera i el suport dels consells insulars, ha impulsat la creació de reserves urbanes per conservar i protegir la sargantana de les Pitiüses (Podarcis pityusensis). Amb aquesta iniciativa, la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, a través del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), pretén establir mesures per augmentar la densitat d’aquesta espècie i minimitzar els riscos de depredació que pateix. Durant l’acte de presentació, que s’ha fet a la plaça d’Antoni Albert i Nieto, a Eivissa, la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, ha mostrat un exemple de reserva urbana igual que el que tindran a partir d’ara tots els municipis d’Eivissa i Formentera.

En aquest sentit, Torres ha destacat que «un dels nostres objectius és augmentar la sensibilització de la població envers la sargantana i involucrar la societat en el coneixement i la conservació d’aquesta espècie emblemàtica». La directora general ha recordat que la sargantana de les Pitiüses és una espècie autòctona i endèmica; és a dir, pròpia i exclusiva de les illes d’Eivissa i Formentera. «Juga un paper ecològic crucial en el control d’insectes i també en la dispersió de llavors. A més, s’ha convertit en un símbol de la convivència de la natura amb les activitats humanes», ha manifestat Torres.
 

Així mateix, la directora general de Medi Natural ha explicat que la sargantana s’enfronta a la depredació per espècies introduïdes, especialment les serps, que se les mengen. Per això, ha insistit, «protegir-les és essencial per mantenir l’equilibri natural i preservar la biodiversitat única de les Pitiüses».

Per dur a terme aquest projecte, s’han identificat els parcs municipals més adients i s’han dissenyat les mesures necessàries i específiques per a cadascun d’aquests parcs per afavorir els requisits biològics de la sargantana de les Pitiüses. Concretament, s’actua per augmentar els refugis segurs i la diversitat de vegetació autòctona; generar substrats variats i atractius, i potenciar la biodiversitat local, especialment la dels invertebrats. També s’han identificat els perills que cal evitar, com les àrees embassades per un excés de rec o les trampes de caiguda on poden morir (com piques o poals) i la presència de depredadors com ara serps i moixos. 
 

Vídeo i manual de bones pràctiques

La metodologia per protegir aquesta espècie ha estat recollida en un manual de bones pràctiques per a la conservació de la sargantana de les Pitiüses a parcs i jardins. Igualment, i per primera vegada, es difondrà un vídeo (i també un petit fulletó) per conscienciar de la importància i el valor d’aquesta espècie i per animar els particulars propietaris de jardins dins zones urbanes, els hotels o les escoles a aplicar les mesures en favor de les sargantanes.

Aquestes actuacions i el material que es difondrà s’emmarquen en el Projecte de control i d’erradicació de diferents espècies invasores en diferents hàbitats i localitzacions geogràfiques, que està finançat pel PRTR-MRR amb càrrec als Fons Next Generation EU, entre 2022 i 2025. A més, aquestes reserves de sargantanes contribueixen als Programes de Reverdiment Urbà de l’Estratègia Europea de Biodiversitat 2030, de manera que aporta als jardins i parcs un valor afegit de conservació de la natura.

Vídeo